Strah narašča: Ruski vojaki zavzeli nuklearko v Zaporožju

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Po nočnih bojih, zaradi katerih je zagorelo v največji jedrski elektrarni v Evropi, prihajajo iz Ukrajine vesti, da so Rusi zavzeli nuklearko.
Oglej si celoten članek

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruski vojaki zavzeli jedrsko elektrarno. Zaposleni nadzirajo stanje v elektrarni, so še dodali. Razmere so namreč napete.

Ruske sile so ponoči obstreljevale elektrarno, zaradi česar je izbruhnil požar. Sprva so ruski vojaki preprečevali gasilcem dostop do kraja, a so ti nato le lahko opravili svoje delo in okoli 5. ure po slovenskem času požar pogasili.

Požar, v katerem ni bilo žrtev, ni poškodoval reaktorjev. Uničil je večnadstropno stavbo, namenjeno zaposlenim.

Ruska stran medtem trdi, da so za dogajanje v Zaporožju krivi Ukrajinci in da gre za "gromozansko provokacijo". Po njihovih informacijah naj bi elektrarna delovala kot običajno. 

Iz Mednarodne agencije za atomsko energijo so nam sporočili, da je danes, 4. 3. 2022 ob 00:40 po našem času, prišlo na lokaciji jedrske elektrarne Zaporožje do obstreljevanja in posledično požara.

Dogodek nima vpliva na Slovenijo

Kot so sporočilu iz Uprave Repuvblike Slovenije za jersko varnost (URSJV), je ogenj je izbruhnil na stavbah, ki niso vitalne za jedrsko varnost elektrarne. "Požar je bil pogašen. Ruske vojaške enote so zavzele področje elektrarne. Osebje elektrarne še naprej dela in nadzoruje stanje elektrarne. Na lokaciji elektrarne deluje še ena od šestih enot. Osebje preverja morebitno škodo, zaustavili so dve enoti, ki jih ohlajajo, ostale tri enote so bile zaustavljene že prej. Hlajenje elektrarne je zagotovljeno. Povišanega sevanja v okolju niso zaznali," pravijo na URSJV in poudarjajo, da dogodek nima vplivov na ozemlje Republike Slovenije.

 

V Ukrajini so poleg Zaporožja še tri delujoče jedrske elektrarne. Elektrarna v Černobilu je od jedrske nesreče leta 1986 zaprta.

Foto: Profimedia jedrska elektrarna Zaporožje Ukrajina

Svet zgrožen nad ruskim početjem

Številne države so obsodile rusko dejanje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je pozval k ukrepanju zoper Putinov "jedrski teror". Britanski premier Boris Johnson je ruski napad označil za "neposredno grožnjo varnosti vsej Evropi". Ameriški predsednik Joe Biden je Moskvo pozval, naj preneha z vojaškimi aktivnostmi v bližini nuklearke. Kanadski premier Justin Trudeau je dejal, da se morajo "grozljivi napadi" Rusije "nemudoma ustaviti".

Ukrajinec, ki živi v Zaporožju, je za BBC Radio 4 povedal, da so ruske sile obstreljevale elektrarno vso noč. K sreči ni zagorela stavba, v kateri je reaktor. "To ni razlog za strah samo za Ukrajino, ampak za cel svet, saj je to ena največjih jedrskih elektrarn v Evropi, kolikor vem. Noro je. To je terorizem. Brez besed sem. Svet mora ukrepati," je povedal.

Ob tem je dodal, da ima v Rusiji tako družino kot prijatelje. Razdeljeni so na dve skupini – na tiste, ki verjamejo, da si Putin prizadeva za mir v Ukrajini, in na tiste, ki so "zelo prestrašeni in jih je sram".

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 10:53 4. Marec 2022.

    Aja in upravi za jedrsko varnost RS naj verjamemo ker oni imajo verodostojne informacije od ruskih kolegov... Butale!!!

  • 10:39 4. Marec 2022.

    Kaj nas niso vsi, ob predstavitvi načrtov za NEK 2, mirili da jedrski bloki prenesejo direktne napade, sploh "navadnih" bombnih …

  • 09:22 4. Marec 2022.

    Človek si kar oddahne...CIA bi bila sposobna v Evropi povzročiti "novi Černobil"...Ta nevarnost je torej mimo..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.