Svet
14057 ogledov

Ukrajina: Največja jedrska elektrarna v Evropi ponoči v ognju!

Youtube
Osmi dan vojne bi se lahko končal s kataklizmo.

Malo po polnoči je na območju jedrske elektrarne Zaporožje, največje jedrske elektrarne v Evropi, ob kateri so nocoj in ponoči potekali spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami, izbruhnil požar. 

Zaklonišče v Kijevu. Apokalipsa Slovenija Tako je Slovenija pripravljena na jedrski napad

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske sile obstreljevale jedrsko elektrarno in da so to nadaljevale tudi, ko je izbruhnil požar. "Ruska vojska napada jedrsko elektrarno Zaporožje z vseh strani, največjo jedrsko elektrarno v Evropi. Požar je že izbruhnil. Če bo eksplodiral, bo 10-krat hujše od černobilske katastrofe. Rusi morajo takoj ustaviti napad, dovoliti gasilcem pogasiti požar in zagotoviti varno območje," je tvitnil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Nekaj časa naj namreč ruske sile ne bi dovolile gasilcem dostopa do kraja.

Mariupol Ukrajina Svet Rusi oblegajo mesto: "Nimamo elektrike, vode in ogrevanja"

Gasilci pogasili požar, vse je pod nadzorom

Kasneje so gasilci požar pogasili in naj bi bil pod nadzorom. Ukrajinske reševalne službe so potrdile, da je bil požar v kompleksu največje evropske jedrske elektrarne Zaporožje lokaliziran nekaj pred 5. uro po slovenskem času. Potrdili so, da je bil požar v obokanem objektu znotraj kroga jedrske elektrarne. 

Direktor elektrarne je dejal, da je jedrska varnost zdaj zagotovljena. Uprava navaja, da je požar izbruhnil v stavbi za usposabljanje in v laboratoriju. Oglasili so se iz Mednarodne agencije za atomsko energijo, kjer so dejali, da so jim Ukrajinci povedali, da požar v elektrarni Zaporožje ni prizadel osnovne opreme in da osebje elektrarne sprejema vse ukrepe za ublažitev škode.

Johnson: Nujna seja Varnostnega sveta ZN 

Med raketiranjem se je oglasil tudi Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski: "Evropa se mora zbuditi! Največja jedrska elektrarna v Evropi gori. Trenutno. Ruski tanki streljajo na jedrske bloke. Opremljeni so s toplotnimi kamerami. Vedo, na kaj streljajo. Na to so se pripravljali. Zaporožje ima 6 energetskih blokov, samo eden je eksplodiral v Černobilu. Kontaktirali smo voditelje drugih držav in naše partnerje. Ni druge države na svetu razen Rusije, ki bi kdaj streljala na jedrske bloke."

Britanski premier Boris Johnson je v pogovoru z ukrajinskim predsednikom dejal, da bo zaradi razmer okoli jedrske elektrarne Zaporožje po poročanju Downing Streeta v prihodnjih urah sklical nujno sejo Varnostnega sveta ZN.

Johnson je dejal, da bi lahko nepremišljena dejanja predsednika Putina zdaj neposredno ogrozila varnost celotne Evrope. Povedal je, da bo Velika Britanija naredila vse, da se razmere ne bi še poslabšale.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Željko 08:37 04.marec 2022.

    Prokleta zahodna in Ukrajinska medijska gonja proti Rusom. Samo poglejte posnetek kaj se točno strelja proti elektrarni to so svetilne granate ki so namenjene osvetljevanju neba in ja lahko zažgejo travo ne pa same elektrarne. Svinje zahodne

  • jakec1575 08:16 04.marec 2022.

    Ce bi bila ukrajina nevtralna.... ukrajina je bila nevtralna 2014 in jo je rusija napadla in vzela krim. Za lase privleceni argumenti. Ukrajina ni v natu , ni v eu. Predsednik je samo rekel, da bi sli radi tja. Tudi ...prikaži več srbija je pred vrati, pa je rusi ne tolcejo. Putin bi rad imel crno morje zase. Moldavija je naslednja. Romunije se pa ne bo upal. Ali pac. Privecernji bolniku se nikol ne ve. Ga je pa strah svojih. Zato samo se za dolgo mizo. Paranoja je udarila pri 70ih

  • jakec1575 08:10 04.marec 2022.

    Nikoli, ampak res nikoli ne peljes artilerije blizu nuklearke. Ze zaradi napak pri izpoljnjevanju povelij. To je ruska ruleta in norost za katerokoli vojsko.