Svet
41835 ogledov

Rusi naleteli na težave, v osvojenem mestu postavili nov režim

Ukrajina Profimedia
Večkilometrski konvoj ruskih vojaških vozil, namenjen proti ukrajinski prestolnici Kijev, je obstal.

Konvoj, ki je po nekaterih podatkih, dolg okoli 60 kilometrov, ni bistveno napredoval proti Kijevu. Predstavnik Pentagona John Kirby je dejal, da v zadnjih 24 do 36 urah niso opazili večjega premika vozil. Po njegovi oceni je razlogov več. 

Eden od razlogov tiči v tem, da ruska vojska pripravlja novo strategijo, kako nadaljevati proti Kijevu. Drugi razlog predstavljajo težave zaradi okvar in pomanjkanja goriva. Tretji razlog pa je večji odpor Ukrajincev od pričakovanega. Kirby pravi, da ruske sile na jugu niso priča takšnemu uporu kot na severu države. 

rusija ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Podobno je tudi poročilo britanskega obrambnega ministrstva. Minister Damian Hinds je za SKy News dejal, da so mesta Harkov, Černigov in Mariupol še vedno v ukrajinskih rokah. Ruske sile so vkorakale v mesto Herson, a ni povsem jasno, kakšno je tam stanje. Zavzetje Hersona bi pomenilo lažji preboj ruskih sil proti glavnemu ukrajinskemu pristanišču Odesi. 

Rusi postavili nova pravila

"V mestu je danes tiho, tudi včeraj je bilo. Pred tem so potekali boji in prihajalo je do eksplozij. Včeraj ni nihče zapuščal domov, ker je bilo prenevarno, danes pa se ljudje odpravljajo ven po hrano," je za BBC povedala ena od prebivalk. Na obrobju mesta se še slišijo spopadi. 

Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

"Slediti moramo pravilom. Z našo vlado so se dogovorili, da ne bomo izzivali ruskih vojakov. Ne smemo biti v skupinah, ne smemo se hitro voziti. Pripravljeni moramo biti na to, da nas ustavijo in pregledajo, kaj imamo v avtomobilih," je pojasnila. V mestu imajo spet vodo, elektriko in dostop do spleta, kmalu naj bi dobili tudi zdravila. 

"Upam, da ne bo trajalo predolgo in da bomo v redu. Navadni ljudje smo proti vojni, proti spopadom, ampak ne moremo narediti nič," je dodala. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • endrug 14:23 03.marec 2022.

    Ukrajinci so na vsako križišče dali STOP znak, potem pa gre bolj počasi...

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:19 03.marec 2022.

    "Ne smemo biti v skupinah, ne smemo se hitro voziti. Pripravljeni moramo biti na to, da nas ustavijo in pregledajo, kaj imamo v avtomobilih," je pojasnila." ........ To je pa tako kot pri nas, če je napovedan kakšen protest proti vladi..

  • bljitva 14:14 03.marec 2022.

    Putin je gotof.

Sorodne novice