Slovenija
33388 ogledov

Ko so ga vprašali o ruskih oligarhih, vstal in odkorakal

Novice: Saga se bliža koncu: Janša vendarle odprl pismo - Janez Janša Vlada RS
Janša za večino madžarskih ustanov, ki naj bi financirale SDS, sploh še ni slišal.

Predsednika SDS Janeza Janšo, ki je prišel pričat pred preiskovalno komisijo državnega zbora, je med vprašanjem člana komisije vstal in odkorakal. Poslanec SD Marko Koprivc je Janšo spraševal po madžarski vladni fundaciji Kesma, preko katere naj bi bili financirani mediji SDS pri nas.

Ali financiranje Nove24 vodi do ruskih oligarhov?

V podobni preiskavi kot Janša se je znašel tudi vodja proruske opozicijske stranke v Ukrajini Viktor Medvečuk, lastnik številnih medijev, ki jih dokazano financirajo ruski oligarhi. V preiskavi je potrdil, da so mu medijske povezave Viktorja Orbana poznane.  "Tukaj se postavlja vprašanje, ali te medijske lovke, s tem tudi financiranje Nove24.tvo in Obzorij, vodijo do same Putinove oligarhije. Zaradi slovenske javnosti bi bilo prav, da se te stvari razčistijo," je pozval Koprivc.  

 

Janša je pred tem sicer najavil, da ima časa za samo še eno vprašanje, nato pa mora oditi. Seja je bila tako po dveh urah prekinjena. 

"Tranzicijska levica se boji, da je njen medijski monopol ogrožen"

Seja komisije DZ  ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, tudi v primeru volilne kampanje SDS za državnozborske volitve leta 2018.

"Ta preiskovalna komisija je bila ustanovljena zato, ker se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen izjemni medijski monopol v Sloveniji vsaj malenkostno ogrožen, nobenega drugega razloga ni bilo," je na začetku zaslišanja menil Janša. Janša meni, da je 99 odstotkov slovenskih medijev "trdno v rokah tranzicijske levice".

Preiskovalna komisija ni podprla predloga predsednika komisije Gregorja Periča, da Janši omogoči powerpoint predstavitev, kot je zahteval. "Janez Janša je tukaj v vlogi priče, ne potrebujemo dolgih predstavitev, hvalisanj in razlag o stoletnih krivicah, ki se dogajajo Janezu Janši," dejal Koprivc.

Janša odgovarjal v svojem stilu

S preiskavo skušajo poslanci ugotoviti, kako so madžarski investitorji prelivali denar v slovenske medije, ki so lojalni SDS, oziroma so njihovi lastniki člani SDS in potrditi ali zavreči sum, da je bilo financiranje SDS pred volitvami 2018 nezakonito. Glede na zakon, niti strank niti njihovih kampanj ni mogoče financirati iz tujine. Potreben je torej bil posrednik, prek katerega bi se prepoved lahko izognila.

V preteklih štirih letih naj bi bilo iz Madžarske prek posrednikov na račun slovenske vladajoče stranke poslanih 12 milijonov evrov. 

Na vprašanje poslanca Janija Möderndorferja, ali pozna Lorinca Mészárosa - gre za enega najbogatejših Madžarov in dobrega prijatelja Viktorja Orbana, je Janša odgovoril, da zanj ni še nikoli slišal. Na ponovljeno vprašanje pa odgovoril v svojem stilu: "Imate kakšne težave s sluhom, mislim, da sem na vprašanje jasno odgovoril." 

"Slovenska medijska hobotnica je destkrat hujša od tega, kar vi rišete za Madžarsko," Janez Janša, predsednik SDS. 

Se ne spomnim, ne komentiram, nikoli slišal ...

Na vprašanja glede poznanstev z več posamezniki iz kroga madžarskega premiera Viktorja Orbana, je Janša odgovorjal večinoma, da posameznika ne pozna, ne izključuje pa možnosti, da ga je že kje srečal.

Janša prav tako ni hotel komentirati poslovnih odnosov med podjetjem Ripost in medijskimi hišami Nova hiša, Nova TV in Nova obzorja. Gre za podjetje, ki naj bi skupaj z drugim madžarskim podjetjem Belfry slovenskim medijskim hišam, ki jih obvladuje SDS, pred zadnjimi volitvami namenilo osem milijonov evrov. "Ne komentiram, preiskovalna komisija se nanaša na sume financiranja SDS, to nima nobene veze," je dejal Janša. 

Janša se prav tako ne spomni, da bi o posojilu Dijane Đuđić stranki SDS razpravljali na kateremkoli od organov stranke.

SDS bolj povezana z RTV kot Nova24.tv

Janša je poudaril, da so delnice Nove24tv lahko kupovali vsi, tudi člani drugih strank in ne le člani SDS: “Kapitalsko smo bolj povezani z nacionalno televizijo, kot pa z Nova TV ali Novo hišo.”  In še: “Če bi pri nas računsko sodišče našlo to, kar so našli pri SD, torej da računi za volilno kampanjo niso plačani, bi bili deležni najostrejših sankcij. Računsko sodišče nam nikoli ni pogledalo čez prste in poslovanje vedno skrbno pregleduje. Stranka SDS ravna zakonito.” "

 

 

Komentarjev 28
  • mirror 08:54 04.marec 2022.

    O ruskih oligarhih vprašajte Jankovića, Tuerka, Kučana, Šketo, Šarca in Bratuškovo, ki so obiskovali Rusijo.

  • Stane Adamič 07:49 04.marec 2022.

    Levičarji so res packe. Tudi demonstracije proti vladi so mu hoteli naprtiti. Da vlada organizira demonstracije zoper sebe. Tukaj pa že povezave do samih oligarhov. Ja, levičarji, še posebej naši so res pokvarjeni, pokvarjeni do amena.

  • Pišmevuh 19:55 03.marec 2022.

    Janči, zakaj si odpusto Goloba? Zaj pa neš volitev dobo. Isto ko z Jankovičem. Benti Jana, sreča, da Colariča nemreš odpustit, te še tvoji butnglavci nebi za tebe volili. Pa pravijo, da se človek na napakah uči.