Svet
2734 ogledov

Otroci v Moskvi protestirali proti vojni, policija jih surovo strpala za zapahe

Profimedia
Ruska policija je aretirala otroke in njihovi materi, ki so izrazili solidarnost Ukrajini.

Ruska policija je aretirala otroke, ki so pred ukrajinskim veleposlaništvom v Moskvi polagali cvetje. Pet otrok, starih od sedem do enajst let, so zadrževali več ur, dvema materama pa bodo nadalje sodili na podlagi nedoločenih obtožb.

Otroke so z materami so zadrževali v policijskem kombiju, preden so jih odpeljali na policijsko postajo. Po besedah antropologinje Alexandre Arkhipove, ki je posnela dogajanje v pridržanju, so jih izpustili nekaj ur pozneje. Arkhipova je povedala, da sta bili pridržani Ekaterina Zavizion in Olga Alter ter Liza, Gosha, Matvey, David in Sofya.

Otroci so tudi v času pridržanja držali plakate z napisom Ne vojni. Video posnetki na družbenih omrežjih kažejo, kako ena od žensk jokajoči deklici iz celice razlaga, da je policijska naloga doseči, da bi se zbralo čim manj ljudi, ki izražajo svoje nasprotovanje vojni.

Дети, война, автозаки-2. Задержанные сегодня пять детей в возрасте от 7 до 11 лет и их мамы Ольга Альтер и Екатерина Завизион за попытку возложить цветы к посольству Украину (а к тому же - какое ужасное преступление - дети сделали плакат!) вышли из ОВД "Пресненское". Спасибо всем за сочувствие и поддержку. Дальнейшее - это суд, штрафы, угрозы. Будем бороться и держать в курсе. Все произошедшее не удерживается у меня в голове. Посмотрите видео, оно поучительное. Предыстория событий -в предыдущем посте.

Objavil/a Alexandra Arkhipova dne Torek, 01. marec 2022

Antropologinja Arkhipova, ki dela na ruski predsedniški akademiji za nacionalno ekonomijo in javno upravo, je na Facebooku zapisala: "Ne morem dojeti nič od tega, kar se je zgodilo."

Policija je po njenih besedah zagrozila, da bo ženskama odvzela skrbništvo nad otroki. Čaka ju sojenje in denarna kazen zaradi obtožb, ki pa niso opredeljene in jasne. Po večurnem zadržanju so ju z otroki izpustili.

Fotografije otrok je objavil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in zapisal, da je ruski predsednik Vladimir Putin "v vojni proti otrokom".

V Rusiji pridržanih na stotine protestnikov

Na tisoče ljudi v mestih po vsej Rusiji organizira proteste proti ruski agresiji v Ukrajini. Oblasti imajo nizko toleranco do demonstracij in pohodov, udeležba na njih pa ima lahko resne posledice, vključno z globami, aretacijami in zaporom.

Spletna stran OVD-Info, ki spremlja proteste in aretacije po vsej Rusiji, je sporočil, da so oblasti aretirale več sto protestnikov v 33 mestih. Odkar je ruski predsednik Vladimir Putin prejšnji četrtek ukazal invazijo na Ukrajino, je bilo pridržanih skupno 7625 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • PasjaProcesija 10:23 03.marec 2022.

    Američan in Rus sta se pogovarjala kdo od njiju je bolj svoboden. Američan argumentira zase: "Lahko grem pred Belo hišo in rečem, da je Biden bedak". Rus mu odvrne: "Tudi jaz grem lahko pred Kremelj in rečem, da je Biden bedak".

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:03 03.marec 2022.

    To je podobno kot so reagirale "Hojsove oborožene sile", ko so šolarji protestirali, ker so hoteli v šolo..