Slovenija
28690 ogledov

Tako je Slovenija pripravljena na jedrski napad

Zaklonišče v Kijevu. epa
Vojno žarišče v Ukrajini odpira številna varnostna vprašanja. Tudi za Slovenijo.

V sklepni fazi druge svetovne vojne so Američani odvrgli dve atomski bombi na Japonsko. 6. avgusta 1945 je na Hiroshimo padla bomba Deček, 9. avgusta je Nagasaki porušil Debeluh. To sta zaenkrat edina primera, ko je bila jedrska oborožitev uporabljena na bojišču.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, po njegovih besedah zaradi groženj Zahoda, dvignil pripravljenost dela ruske vojske, zadolženega za nuklearno oborožitev. Mnogi evropski in ameriški analitiki se bojijo, da bo počasno prebijanje Rusov na ukrajinski fronti vodilo v vse bolj nehumane metode bojevanja, atomski napad bi bil scenarij iz najhujše nočne more.

Sergej Lavrov novo Svet Lavrov: Tretja svetovna vojna bi vključevala jedrsko orožje in bi bila uničujoča

Ruske jedrske konice so po zaslugi zavezništva z Belorusijo zdaj nameščene še bližje osrčju Evrope. Beloruski volivci so na nedeljskem referendumu o ustavnih reformah odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje in rusko vojsko na svojem ozemlju, obenem pa so 67-letnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku - tesnemu Putinovemu zavezniku, omogočili predsedniški mandat vse do leta 2035. Članice Nata medtem krepijo vojaško prisotnost na vzhodu severnoatlantskega zavezništva.

balistična raketa Topol | Avtor: Epa Ruska balistična raketa Topol. Epa

Moč sodobnih jedrskih konic je neprimerljiva s tistimi iz sredine 20. stoletja in napad s tovrstno oborožitvijo bi celoten svet pahnil v apokaliptično stanje. Kako bi se s takšno grožnjo soočila Slovenija?

"Ob morebitnem napadu z jedrskim orožjem bi ukrepale enote, organizacije in službe, ki so predvidene z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči, ter načrti zaščite in reševanja na regijski, občinski in obratni ravni," so nam odgovorili na Ministrstvu za obrambo (MORS).

"Za zaščito, reševanje in pomoč ob jedrski nesreči so za ukrepanje predvidene naslednje sile: poveljniki in štabi Civilne zaščite (CZ), državna enota za hitre reševalne intervencije, enote CZ za radiološko-kemično biološko zaščito (RKB-zaščito), tehničnoreševalne enote CZ in službe CZ za podporo. Sodelovale bi še gasilske enote širšega pomena in druge prostovoljne gasilske enote, ter ekološki laboratoriji za izvajanje meritev. Med silami za zaščito, reševanje in pomoč je opredeljeno sodelovanje Slovenske vojske z zmogljivostmi enot JRKBO in drugimi zmogljivostmi," so zapisali na ministrstvu in nato pojasnili vlogo vojske. "V primeru napada na državo je naloga Slovenske vojske izvajanje vojaške obrambe. Slovenska vojska izvaja vojaško obrambo samostojno ali v zavezništvu. V primeru jedrskega napada ima vsaka enota Slovenske vojske načrt delovanja za tovrstne primere. Večji del strokovnih nalog izvajajo enote za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo. V skladu z zakonom Slovenska vojska sodeluje tudi pri zaščiti in reševanju prebivalstva."

In kako bo potekalo obveščanje prebivalstva v primeru jedrskega napada? Najprej z alarmnim znakom neposredne nevarnosti, nato prek medijev. "Takoj po alarmiranju bodo pristojni organi po radiu in televiziji posredovali informacije o tem, kaj se je zgodilo in navodila za izvajanje zaščitnih ukrepov. Informacije bodo posredovali nacionalni radio in televizija ter lokalne radijske (postaje s posebnim pomenom, op. a.) in televizijske postaje," so pojasnili na Morsu.

Zaklonišča in kalijev jodid

izstrelitev balistične rakete iz morja | Avtor: Facebook Facebook

V Sloveniji je na seznamu 2.245 zaklonišč. Celoten seznam je dostopen TUKAJ. Glede na zmogljivost se zaklonišča delijo na tri skupine: do 50 oseb, do 300 oseb in nad 300 oseb. Glede na primernost se delijo na tri kategorije: z osnovno zaščito, z dopolnilno zaščito in zaklonilnike.

Kot zaklonišča lahko služijo tudi običajne zgradbe z zaprtimi okni in izklopljeno ventilacijo. Zaklanjanje traja do 24 ur, med tem se uporabljata le hrana in pijača, ki je v hiši. Lahko se pije voda iz vodovoda, razen če je to izrecno prepovedano. Točne standarde določa Pravilnik o tehničnih normativih za zaklonišča in zaklonilnike.

Ob jedrski nesreči se lahko v okolje sprosti radioaktivni izotop joda, ki utegne povzročiti notranje obsevanje telesa zaradi vdihavanja. Zaužitje tablet kalijevega jodida (KI) neposredno pred ali med prehodom radioaktivnih snovi preprečuje, da bi se radioaktivni jod kopičil v žlezi ščitnici. 

"Tablete KI imajo prebivalci naselij v polmeru deset kilometrov okrog NEK doma. Tablete imajo tudi vse organizacije v tem območju, v katerih se dnevno zadržuje več kot 50 oseb (gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije). Tako šole, vrtci in druge izobraževalne ustanove razpolagajo z zadostnimi količinami tablet za vse varovance, učence in dijake. Tablete kalijevega jodida ima tudi intervencijsko osebje na celotnem območju RS, ki bo posredovalo v primeru jedrske ali radiološke nesreče (gasilci, policisti in reševalci). Za ostale prebivalce v Sloveniji se zaloge tablet kalijevega jodida hranijo v bolnišnicah. Tablete bodo upravičencem do dopolnjenega 40. leta starosti pravočasno razdelili v občinah," o preskrbljenosti s to ključno snovjo v primeru jedrskega napada piše na uradnem vladnem portalu.

Na svetu skoraj 13.000 jedrskih orožij

RS-24 Yars strateška jedrska raketa | Avtor: Epa Epa

Po podatkih Zveze ameriških znanstvenikov (FAS) ima Rusija 1.185 medcelinskih balističnih raket z jedrsko konico, 800 jedrskih balističnih raket za podmornice in 580 jedrskih bomb za letala. Poleg teh strateških orožij ima Rusija še okrog 2.000 manjših jedrskih orožij za uporabo na krajših razdaljah ali na morju. Še okrog 1.500 jedrskih konic naj bi Rusi deaktivirali. Skupno ima Ruska federacija torej skoraj 6.000 jedrskih orožij.

Sile Nata imajo po podatkih FAS podobno število jedrskih konic kot Rusija (ZDA okrog 5.400, Francija 290, Velika Britanija 225). Kitajci jih imajo 350, Pakistan in Indija po 160, Izrael 90 in Severna Koreja 20. 

FAS je neprofitna organizacija. Leta 1945 so jo ustanovili znanstveniki, ki so v okviru projekta Manhattan razvili prve atomske bombe.

Komentarjev 33
  • Corrie_Stickler 11:59 05.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • munja 15:08 03.marec 2022.

    Ne vem, če je izid referenduma v Belorusiji kaže voljo ljudi - volilcev.

  • ico8 14:43 03.marec 2022.

    Vidim, da se samo preplasene rdece glistice sprsujejo v kateri luknji je se kaj prostora. Mater Bozja, pa ce to ni dokaz, da se tudi polne gate komsocijev genetsko dedujejo!? Ne vem zakaj komplicirate. Jame za skrivanje imate ze od ...prikaži več dedekov izkopane, torej, ho-ruuuk lenobe, se kaksen meter globlje, flaso mekane in vasko univerzalno politkomisarko zraven, pa ste komletni!

Sorodne novice