Svet
22715 ogledov

Putin z vsemi močmi naprej, pristali ruski padalci

vojna v Ukrajini, Harkov,
1/3
Profimedia vojna v Ukrajini, Harkov,
V mestu umrlo precej ljudi, tako vojakov kot civilistov, predstavniki oblasti pa se trudijo ljudem pomagati, da bi se zatekli na varno. V včerajšnjem raketiranju Harkova je bilo ubitih najmanj 21 ljudi, 112 pa je bilo ranjenih, je sporočil župan tega mesta.

Ukrajinska vlada poroča od več kot 350 ubitih civilistih in okoli 1700 ranjenih, piše BBC. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je v današnji bilanci po poročanju ruskih medijev povedal, da so ruske sile od četrtka uničile okoli 1500 ukrajinskih vojaških objektov - med njimi več deset poveljniških in komunikacijskih centrov, raketnih sistemov zemlja-zrak in radarskih postaj - ter 47 ukrajinskih letal na tleh in 11 v zraku, 472 tankov in drugih bojnih oklepnih vozil, 62 raketometov in številno drugo orožje.

Volodimir Zelenski Svet Zelenski nagovoril narod: Umrlo je 6.000 ruskih vojakov

Izpostavil je še, da so v Kijevu napadli objekte ukrajinske varnostne službe SBU ter centra za informacijske in psihološke operacije, da bi preprečili "informacijske napade na Rusijo". Po njegovih besedah so onesposobili nadzorno sobo televizijskega stolpa v prestolnici.

Ruske sile torej z vsemi sredstvi nadaljujejo agresijo nad Ukrajino in so danes zasedle mesto Herson na jugu Ukrajine. Da je ruska vojska prevzela "popoln nadzor" nad mestom Herson, je medtem potrdil tudi Kremelj. 

vojna v Ukrajini, Harkov | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, Harkov Profimedia

V Harkovu na vzhodu Ukrajine se boji nadaljujejo

Ponoči so nekaj pred 4.uro v mestu pristale ruske desantne sile, napaden je vojaško-medicinski klinični center na severu mesta. Vodja harkovske policije Volodimir Timoško je novinarjem povedal, da v streljanju ni bil ubit noben ukrajinski vojak, poroča BBC. "Trenutno so razmere v bližini bolnišnice pod nadzorom, varnost je okrepljena," poročajo ukrajinski mediji. 

Župan Hersona Igor Kolihajev je za lokalni radio povedal, da so ruske sile ponoči zavzele železniško postajo in pristanišče. "Boji se nadaljujejo in dogaja se zasedba našega mesta," poroča BBC. V včerajšnjem raketiranju Harkova je bilo ubitih najmanj 21 ljudi, 112 pa je bilo ranjenih, je še sporočil župan tega mesta.

Svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve Anton Heraščenko je povedal, da je pri novem raketiranju Harkova uničena glavna policijska zgradba.

Uničena je tudi stavba nasproti policije, ki pripada Karazinovi nacionalni univerzi, stavba je v ognju.

Herson je mesto s 300.000 prebivalci, ki leži med mestoma Mikolajev in Nova Kahovka. Ruske sile na tem območju Ukrajine najhitreje napredujejo ter napadajo več mest. Iz Mikolajeva so so sicer sporočili, da je mesto še v ukrajinskih rokah.

Iz Harkova, ki je bil v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v njem je bilo uničeno tudi poslopje, v katerem je slovenski konzulat, pa poročajo, da so v mesto prišle ruske desantne sile. V mestu pa potekajo boji, Rusi so napadli tudi lokalno bolnišnico.

Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

Zaprtje zračnega prostora za ruska letala

Ameriški predsednik Joe Biden je svoj sinočnji govor o položaju v državi uvodoma posvetil ruskemu napadu na Ukrajino in zatrdil, da bo svoboda vedno slavila nad tiranijo, med drugim pa je ob nizanju že sprejetih sankcij proti Rusiji napovedal še zaprtje ameriškega zračnega prostora za ruska letala.

vojna v Ukrajini, ZDA, Joe Biden | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, ZDA, Joe Biden Profimedia

Ukrajina je bila opazno prisotna v kongresni dvorani, saj so bili nekateri kongresniki in senatorji ter gostje oblečeni v modro rumeno barvo ukrajinske zastave. Med častnimi gosti na galeriji je bila ob prvi dami Jill Biden tudi ukrajinska veleposlanica v ZDA Oksana Markarova.

"Zgodovina nas uči, da ko diktatorji ne plačajo za agresijo, je še več kaosa. Zvezo Nato smo ustvarili zato, da ohranja mir in stabilnost v Evropi. ruski predsednik Vladimir Putin je mislil, da nas bo s svojo neizzvano vojno razdelil doma in v Evropi, vendar se je zmotil. Bili smo pripravljeni in enotni in enotni smo ostali," je dejal Biden in zagotovil nadaljnjo podporo Ukrajini.

"Naj nas jeklena volja Ukrajincev navdihuje še naprej," je dejal in zagotovil, da bodo ZDA z zavezniki branile vsak centimeter ozemlja zveze Nato, v Ukrajini pa se ameriški vojaki ne bodo borili proti Rusom.

Ruskim oligarhom zagrozil, da jim bo zaplenil luksuzne ladje

Zatrdil je, da je Putin bolj osamljen kot kadarkoli doslej, naštel je doslej sprejete sankcije, ruskim oligarhom pa zagrozil, da jim bodo vzeli luksuzne jahte in drugo premoženje, ki so ga pridobili po zaslugi skorumpiranega režima. Napovedal je ustanovitev posebne delovne skupine pravosodnega ministrstva ZDA za ta namen.

"Ukrajinci se borijo s čistim pogumom in naslednji dnevi, tedni in meseci bodo težki. Morda bo zmagal na bojišču, na dolgi rok pa bo plačal visoko ceno," je dejal Biden o Putinu in zagotovil, da sprejemajo ukrepe za zaščito gospodarstev ZDA ter zaveznikov, tudi s kolektivno sprostitvijo 60 milijonov sodov naftnih rezerv.

"Putinova vojna bo Rusijo oslabila, preostali svet pa utrdila," je še dejal Biden.

 

 

Komentarjev 30
  • kapibara1 14:49 02.marec 2022.

    " ...ruskim oligarhom pa zagrozil, da jim bodo vzeli luksuzne jahte in drugo premoženje, ki so ga pridobili po zaslugi skorumpiranega režima " - / Najprej naj začne s zaplembo pri svojem sinu, ki s je omastil s rabotami v Ukrajina !!

  • marko345 12:00 02.marec 2022.

    Će bodo Rusi sploh mogli še trgovati, bodo pred tem morali povrniti vso materialno škodo, ki so jo s to neupravičeno vojno povzročili.

  • Pišmevuh 11:25 02.marec 2022.

    Putin se že bojuje s celim Natom. Donacija 70 letal, mhm, pa piloti, pa 700 letal... Vprašanje časa kdaj bo prisiljen raketirat Poljsko. No pa mamo 3 SV.