Šport > Nogomet
57047 ogledov

Hrvaška legenda: "Tega, kar je storil Čeferin, ne bomo nikoli pozabili"

Aleksander Čeferin Profimedia
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) je v najtežjih trenutkih znova dokazal, da je človek z veliko začetnico.

Nekdanji kapetan hrvaške izbrane vrste in športni direktor ukrajinskega Šahtarja Darijo Srna je v intervjuju za Sportske novosti razkril številne podrobnosti reševanja njihovih nogometašev, pri čemer je ključno vlogo odigral prvi mož krovne evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Devetintridesetletni Srna bi sicer lahko takoj po izbruhu vojne v lastni režiji zapustil Ukrajino in ujete tuje nogometaše prepustil usodi, a se je raje odločil, da bo zavrtel telefon in za pomoč prosil Čeferina, ki se mu ni izneveril.

Dario Srna | Avtor: Epa Epa
"Imel sem možnost, da sedem v avto in se odpeljem, vendar smo tako jaz kot naš italijanski strokovni štab to možnost zavrnili, saj nismo želeli zapustiti naših Brazilcev. Ne morem biti človek, ki prvi odide, za seboj pa pusti igralce, njihove družine in otroke. Naši Brazilci so stari 18, 19, 20 let. To so še otroci. Moral sem ostati in poiskati rešitev," je pretresljivo izpoved začel nekdanji vrhunski hrvaški nogometaš.

"Osebno sem poklical predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Naš klub je v dobrih odnosih z njim, tudi osebno sem ga spoznal in začutil, da je pošten človek. Ko sem ugotovil, da smo v brezizhodnem položaju, sem se spomnil nanj. 'Predsednik, pomagajte nam, potrebujemo vas,' sem mu dejal in v nekem trenutku celo zajokal. Čeferin je takoj zavihal rokave in naredil vse, kar je bilo v njegovi moiči, predvidevam, da še več od tega, saj je bil v iskanju rešitve pripravljen klicariti sredi noči. Zavzel se je za naše igralce in njihove družine. Ne vem, koga vse je poklical in kaj vse je počel, a bili smo v stalnem stiku in obljubil mi je, da bo za vsako ceno našel rešitev in da nas ne bo pustil na cedilu," je razkril Srna.

Šport: Takšne so spremembe v ligi prvakov - Aleksande Čeferin | Avtor: Epa Epa

Dan in pol kasneje se je hrvaški funkcionar z avtomobilom odpeljal proti Madžarski. "Čeferin do takrat še ni rešil vprašanja naših tujcev. Poklical sem ga in vprašal, kdaj bomo rešili našo zagato. Odvrnil mi je, da ima rešitev in da bodo vsi nogometaši skupaj z družinami lahko varno zapustili Ukrajino. Z njegovo besedo sem sedel v avto in ga povezal neposredno z našim Brazilcem Moraesom, ki dobro govori angleško. 18 ur po tem, ko sem se odpravil na 37-urno pot, me je Čeferin obvestil, da so Brazilce z družinami vkrcali na vlak, s katerim jih bodo odpeljali na varno. Približno deset ur kasneje mi je sporočil, da je tudi Italijanom zagotovil vlak, ki jih bo odpeljal do meje, tako da so v ponedeljek prispeli v Italijo. Bil sem srečen in pomirjen, kolikor je to glede na okoliščine sploh mogoče."

"Uefa ima neizmeren privilegij, da jo vodi Čeferin"

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa
"Čeferinov največji uspeh ni v tem, da se je iz majhne države povzpel na mesto predsednika Uefe, temveč v tem, da je velik človek, ki svojo veličino pokaže takrat, ko ga ljudje v stiski potrebujejo. Tega ne bom nikoli pozabil. Ne jaz, ne Šahtar, ne Ukrajinska nogometna zveza, ne Ukrajina in ne vsi dobri ljudje. Pomembno vlogo je odigral tudi predsednik zveze Andrej Pavelko, ki je pomagal Čeferinu in iskal svoje rešitve. Naša drama je trajala samo nekaj dni, a verjemite mi, da se v takšnih okoliščinah sekunde vlečejo kot ure. Uefa ima neizmeren privilegij, da jo vodi Čeferin," je prepričan velikan hrvaškega nogometa.

Komentarjev 14
  • Avatar F16
    F16 09:22 03.marec 2022.

    Tudi Rusija ne bo nikoli pozabila, kaj je storil Čeferin!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:44 02.marec 2022.

    Za razliko od naših politikov ,ki twitajo in organizirajo shode , je on nekaj konkretnega naredil.. ni čudno da se ga marsikateri politik v SLO boji kot hudič križa.

  • Štefka Šturm 17:00 02.marec 2022.

    Primorec, res si poden. Na mestu, da bi bil ponosen, da iz tako majhne države prihaja predsednik Uefe, ti najdeš kritiko. Ni nam pomoči, dokler vas nekaj razmišlja tako.

Sorodne novice