Struktura zgradbe z zvonikom je rešena

Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame Foto: Epa Požar Notre Dame
Ogenj še tli, a požar je pod nadzorom.
Oglej si celoten članek

Po skoraj devetih urah boja z ognjenimi zublji v pariški katedrali Notre Dame so gasilci zgodaj zjutraj sporočili, da je požar pod nadzorom, čeprav ogenj ponekod še tli. Okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je struktura zgradbe rešena, pravt tako oba zvonika.

Macron: Katedralo bomo obnovili

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na prizorišču požara dejal, da so se izognili najhujšemu. Zatrdil je tudi, da bodo spomenik v naslednjih letih obnovili, tudi s pomočjo mednarodnega zbiranja sredstev. 

Foto: Epa Požar Notre Dame

"Katedralo bomo v prihodnjih letih obnovili," je dejal Macron, vidno pretresen zaradi "strašne tragedije".  "To Francozi pričakujejo in to si naša zgodovina zasluži." Obenem se je zahvalil za pogum okoli 500 gasilcem, ki so požar gasili. 

Požar povezan z obnovitvenimi deli

Vse kaže, da požar, ki je v pariški katedrali izbruhnil okrog 18.50, ni bil podtaknjen, ampak je povezan z obnovitvenimi deli, ki potekajo na cerkvi. Izbruhnil je v ostrešju cerkve in kmalu zajel glavnino 850 let stare gotske katedrale. V požaru se je že zrušil 93 metrov visoki zvonik, ravno tako tudi velik del strehe.

Pariz Grozljivi požar, zrušil se je zvonik, območje evakuirano

Foto: Epa Požar Notre Dame

V požaru je bil poškodovan gasilec, smrtnih žrtev pa k sreči ni bilo. Prav tako so iz cerkve uspeli rešiti večino pomembnejših umetniških del, mnoge so že prej odstranili zaradi prenove stavbe.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.