Svet
3384 ogledov

Grozljivi požar, zrušil se je zvonik, območje evakuirano

Notre-Dame požar Epa
V katedrali Notre Dame v Parizu je pozno popoldne izbruhnil požar. Predstavnik katedrale meni, da "ne bo ostalo nič".

Požar, ki je v pariški katedrali izbruhnil okrog 18.50 bi bil lahko po pvrih ocenah povezan z obnovitvenimi deli, ki potekajo na cerkvi.

Izbruhnil je v ostrešju cerkve; zgradbo in sosednje stavbe so evakuirali ter zavarovali območje. Okrog cerkve se je sicer zvečer zbralo na stotine Parižanov, ki v molku spremljajo dogajanje. Dim se, poročajo nekateri francoski mediji, širi na desetine kilometrov daleč.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

Na posnetkih, objavljenih na spletnih omrežjih, je videti visoke plamene ognja in gost dim, ki se kadi iz strehe. Ogenj je sicer zajel glavnino 850 let stare gotske katedrale. V požaru se je že zrušil 93 metrov visoki zvonik, ravno tako tudi velik del strehe.

Francoski predsednik Emmanuele Macron je ob požaru podal kratko izjavo, v kateri je izpostavil, da je žalosten, ko gleda, "kako gori del nas". Dodal je, da so njegove misli z vsemi katoliki in Francozi.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

Pred tem se je oglasil predstavnik katedrale Andre Finot, ki je povedal, da gori celotna konstrukcija. "Ostalo ne bo nič," je bil kratek. Povedal je le, da gori celotno ostrešje, katerega del datira v 13. del v 19. stoletje. Nekaj minut po osmi zvečer se je zrušil glavni zvonik, je poročal BBC.

Namestnik županje Emmanuel Gregoire je povedal, da so pokrenili posebno akcijo reševanja umetniških del iz ktedrale, kolikor jih bodo lahko rešili. Gasilci niso prepričani, da bodo ogenj lahko zajezili; s požarom se sicer bori 400 gasilcev. Podatkov, da bi ogenj zahteval življenja ali poškodbe ljudi, ni.

Notre-Dame požar Preplah Svet Požar v Parizu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • anton55 07:48 16.april 2019.

    Beda od gašenja.Tak simbol naše zgodovine bi morali gasiti z avioni in vsem razpoložljivim,na tv pa gledam par gasilcev, ki se trudijo isto kot če bi jaz uriniral na kresni ogenj.

  • Pepe007 07:25 16.april 2019.

    S tem požarom je izgublja francoski turizem in ne francoska katoliška cerkev. Čudno pa je, da tudi na zahodu ne znajo več delati vzdrževalnih del tako, da ne bi nič zgorelo. Delavce malo plačati, pa upati, da vseeno nekaj znajo ...prikaži več in da so previdni. Včasih se očitno formula ne izide.

  • slovenski97 06:09 16.april 2019.

    Izrodek, med drugo svetovno vojno je ostala Notre Dame nepoškodovana. Poznavalci trdijo, da so cerkve rušili in požigali le komunisti.