Svet
5608 ogledov

Požar v Parizu

Notre-Dame požar Epa
V enem najznamenitejših simbolov francoske prestolnice gori.

V znameniti katedrali Notre Dame v središču Pariza je danes izbruhnil požar, so sporočili pariški gasilci. Povezan bi lahko bil z obnovitvenimi deli, ki trenutno potekajo na cerkvi.

Požar, katerega obsega še niso ocenili, je izbruhnil v ostrešju cerkve, so sporočili gasilci, ki so klic na pomoč prejeli okoli 18.50. Po poročanju francoske televizije BFMTV so zgradbo evakuirali in zavarovali območje okoli nje. Na kraju požara so številna gasilska vozila z več lestvami.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

"V pariški katedrali Notre Dame je izbruhnil grozljiv požar. Pariški gasilci skušajo pogasiti ogenj," je na Twitterju zapisala županja francoske prestolnice Anne Hidalgo. Ljudi je pozvala k spoštovanju zavarovanega območja.

Na posnetkih, objavljenih na družbenih medijih, je videti visoke plamene ognja in gost dim, ki se kadi iz strehe te gotske katedrale.

Katedrala Notre Dame, ki je bila večinoma dokončana leta 1260, je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi. Vsako leto jo obišče okoli 13 milijonov turistov.

Notre-Dame požar | Avtor: Epa Epa

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi požara preložil govor o ukrepih po nacionalni razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev. Predviden je bil za 20. uro.

Pariz Pariz Popotnik Prepovedali bi dostop turistom Ogenj požar Iz kuhinje Svet Zaradi požara evakuirali 500 ljudi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 22:44 15.april 2019.

    So bili na delu imigranti? Kar ne bo uničil ogenj, bodo pa gasilci z namakanjem starodavnih kupol in obokov, zgrajenih iz mehkega, higroskopičnega kamna.