Supertanker čisti Mehiški zaliv

Foto: Žurnal24 Simbolična fotografija (Foto: Reuters)
Tajvanski supertanker so predelali v največje svetovno plovilo za čiščenje z nafto zamazane morske gladine v Mehiškem zalivu.
Oglej si celoten članek

Supertanker z imenom „A Whale“ (En kit) lahko dnevno pobere kar 80 milijonov litrov razlite nafte, piše vecernji.hr. Desetnadstropni tanker, ki v dolžino meri 275 metrov, je trenutno šele na poskusnem obratovanju, če pa se bo izkazal, bo postal del stalne čistilne flote.

Ladja čisti gladino tako, da skozi posebne odprtine zajema umazano vodo in jo prečrpava v prekate, kjer se izloči nafta, očiščena voda pa se vrne nazaj v naravo. Pri tem koristi isto tehnologijo, kot se uporablja za čiščenje notranjosti tankerjev.

Ladje, ki trenutno čistijo Mehiški zaliv, so povečini manjše predelane ribiške ladje, ki čistijo na razdalji med pet in osem kilometrov od obale, in so skupaj v 10 tednih počistile okoli 106 milijonov litrov nafte. Ta je po sesutju naftne ploščadi Deepwater Horizon zamazala že okoli 725 kilometrov južne obale ZDA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.