Svet
28 ogledov

Supertanker čisti Mehiški zaliv

Simbolična fotografija (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tajvanski supertanker so predelali v največje svetovno plovilo za čiščenje z nafto zamazane morske gladine v Mehiškem zalivu.

Supertanker z imenom „A Whale“ (En kit) lahko dnevno pobere kar 80 milijonov litrov razlite nafte, piše vecernji.hr. Desetnadstropni tanker, ki v dolžino meri 275 metrov, je trenutno šele na poskusnem obratovanju, če pa se bo izkazal, bo postal del stalne čistilne flote.

Ladja čisti gladino tako, da skozi posebne odprtine zajema umazano vodo in jo prečrpava v prekate, kjer se izloči nafta, očiščena voda pa se vrne nazaj v naravo. Pri tem koristi isto tehnologijo, kot se uporablja za čiščenje notranjosti tankerjev.

Ladje, ki trenutno čistijo Mehiški zaliv, so povečini manjše predelane ribiške ladje, ki čistijo na razdalji med pet in osem kilometrov od obale, in so skupaj v 10 tednih počistile okoli 106 milijonov litrov nafte. Ta je po sesutju naftne ploščadi Deepwater Horizon zamazala že okoli 725 kilometrov južne obale ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.