Švedska vsem deli brošure za primer vojne

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Vlada na Švedskem je v vsako gospodinjstvo v državi poslala brošuro z nasveti, kako ravnati v primeru vojne.
Oglej si celoten članek

Kot piše Guardian, se je švedska vlada za takšen korak odločila prvič po več kot pol stoletja. Letak "Če pride do vojne krize" državljanom svetuje, kako naj smotrno pripravijo osnovne zaloge hrane, vode in gretja, kaj pomenijo posamezni znaki alarmiranja, kje v primeru bombandiranja najti zaklonišča in kako se priključiti švedski obrambi.

Letak državljane svari tudi za primer kibernetskih in terorističnih napadov ter klimatskih sprememb. Med drugim prinaša tudi informacije o tem, kako prepoznati lažno vest oziroma fake news.

"Čeprav je Švedska veliko varnejša od številnih držav, obstajajo nekatere nevarnosti, ki ogrožajo našo neodvisnost," je med drugim navedeno v brošuri.

Podobni napotki so bili Švedom razdeljeni leta 1943 v času druge svetovne vojne. Dopolnjene izdaje so državljanom redno delili vse do leta 1961, lokalnim oblastem pa do leta 1991. "Družba je ranljiva, pripraviti se moramo kot posamezniki," je razdeljevanje brošur komentiral Dan Eliasson z vladne agencije, ki stoji za projektom.

Švedska v vojaškem spopadu z drugo deželo ni bila že več kot 200 let. V brošuri je med drugim poudarjeno, da se v primeru napada "nikoli ne bo predala in da so vse informacije o morebitni predaji lažne".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:39 22. Maj 2018.

    Švedska, ki velja za najbolj razvito državo v Evropi, to sigurne ne dela brez veze. Kot je slišati ima velike …

  • 10:45 22. Maj 2018.

    SL= pa pošilja navodila, kako ravnati v vojni- vojakom..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.