Svet
5290 ogledov

Švedska vsem deli brošure za primer vojne

Švedska - brošura Reševalni pas/Twitter
Vlada na Švedskem je v vsako gospodinjstvo v državi poslala brošuro z nasveti, kako ravnati v primeru vojne.

Kot piše Guardian, se je švedska vlada za takšen korak odločila prvič po več kot pol stoletja. Letak "Če pride do vojne krize" državljanom svetuje, kako naj smotrno pripravijo osnovne zaloge hrane, vode in gretja, kaj pomenijo posamezni znaki alarmiranja, kje v primeru bombandiranja najti zaklonišča in kako se priključiti švedski obrambi.

Letak državljane svari tudi za primer kibernetskih in terorističnih napadov ter klimatskih sprememb. Med drugim prinaša tudi informacije o tem, kako prepoznati lažno vest oziroma fake news.

"Čeprav je Švedska veliko varnejša od številnih držav, obstajajo nekatere nevarnosti, ki ogrožajo našo neodvisnost," je med drugim navedeno v brošuri.

Podobni napotki so bili Švedom razdeljeni leta 1943 v času druge svetovne vojne. Dopolnjene izdaje so državljanom redno delili vse do leta 1961, lokalnim oblastem pa do leta 1991. "Družba je ranljiva, pripraviti se moramo kot posamezniki," je razdeljevanje brošur komentiral Dan Eliasson z vladne agencije, ki stoji za projektom.

Eden od nasvetov v brošuri je, kako preveriti izvor informacij, saj - kot opozarjajo - že zdaj obstajajo različne skupine, ki skušajo spodkopati sposobnost Švedov, da se branijo. Mnogo nsvetov je kako ravnati s hrano in vodo, toplimi oblačili, spalnimi vrečami. V primeru oboroženega spopada so se Švedi dolžni vključiti v obrambo države, vsi, stari med 16 in 70 let so lahko vpoklicani.

Švedska v vojaškem spopadu z drugo deželo ni bila že več kot 200 let. V brošuri je med drugim poudarjeno, da se v primeru napada "nikoli ne bo predala in da so vse informacije o morebitni predaji lažne".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • smuc 15:39 22.maj 2018.

    Švedska, ki velja za najbolj razvito državo v Evropi, to sigurne ne dela brez veze. Kot je slišati ima velike težave s prebežniki, ki imajo v nekaterih večjih mestih svoje ulice kamor Švedi ne smejo zahajati. Vse to čaka nas ...prikaži več in levi nam bodo skuhali zelo vročo kašo. In če se to zgodi bodo spet rekli, da niso vedeli (tako so rekli tudi za ograjo), da bo tako hudo. Janša in Orban opozarjata ampak, levi pa hočejo na vsak način škoditi naši državi. Zakaj?????????

  • kapibara1 10:45 22.maj 2018.

    SL= pa pošilja navodila, kako ravnati v vojni- vojakom..