"Svet izgublja nadzor nad ebolo"

Foto: EPA
Foto: EPA
Zdravniki brez meja opozarjajo, da zaradi hitrega širjenja bolezni lahko okuži 20 tisoč ljudi. "Voditelji se ne zavedajo te mednarodne grožnje," svari organizacija.
Oglej si celoten članek

Mednarodna organizacija Zdravniki brez meja (MSF) trdi,  da svet izgublja boj za obvladovanje ebole. Po mnenju organizacije se svetovni voditelji niso dovolj zavzeto lotili obvladovanja epidemije. MSF zato poziva k globalni akciji za dostavo pomoči in zdravstvenega osebja v zahodno Afriko, kjer pustoši smrtonosni virus.

"Šest mesecev po izbruhu najhujše epidemije ebole doslej svet izgublja boj za njen nadzor. Voditelji se ne zavedajo te mednarodne grožnje," je povedala predsednica MSF Joanne Liu in dodala, da opozorila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o grožnji za javno zdravje zaradi ebole niso vodila do bistvenih dejanj.

Umrlo že več kot 1500 ljudi

Liujeva je mednarodno skupnost pozvala k financiranju boja proti eboli v Sierri Leone, Liberiji in Gvineji, kjer je ebola najbolj razširjena. To pa zajema financiranje regionalne mreže terenskih bolnišnic, dodatnega zdravstvenega osebja in mobilnih laboratorijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po najnovejših podatkih WHO je zaradi ebole od začetka aktualne epidemije umrlo že 1552 ljudi, z virusom pa se jih je okužilo 3062. Po ocenah WHO bi zaradi trenutne hitrosti širjenja ebole lahko trajalo od šest do devet mesecev, da bi smrtonosni virus spravili pod nadzor. Do takrat pa bi se lahko okužilo več kot 20.000 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.