Sveži podatki za Hrvaško. Minister o kaznih za neupoštevanje pravil.

Foto: PrtScr Whatsupcams
Foto: PrtScr Whatsupcams
Na Hrvaškem imajo od včeraj dodatnih 86 primerov okužb z novim koronavirusom.
Oglej si celoten članek

Na današnji dan je na Hrvaškem 1190 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, od včeraj so jih zabeležili dodatnih 86, testirali so 1690 ljudi. 74 odstotkov dodatnih okužb je s strani ljudi, ki so v samoizolaciji, so objavili na tiskovni konferenci ob 14. uri. 

"Danes je 143. dan od pojava novega koronavirusa na Hrvaškem. Število pozitivnih oseb od 25. februarja, ko je bil zabeležen prvi pojav okužbe, do danes, je 4039. Od tega je 86 ljudi na novo diagnositicarnih," je na tiskovni konferenci povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Največ novih primerov od včeraj do danes so zabeležili v Zagrebu, in sicer 22, devet novih primerov v Splitsko-dalmatinski županiji, osem v Vukovarsko-sremski. 

Hospitaliziranih pacientov je 136, štiri več kot včeraj, na respiratorju je šest obolelih. Povprečna doba obolelih je 47,26 let. V zdravstvenem sistemu imajo na Hrvaškem 82 obolelih zaposlenih, v samoizolaciji je trenutno 477 zdravstvenih delavcev. 

Kazni za neupoštevanje pravil 

Na tiskovni konferenci ob 14. uri so novinarji zastavili več vprašanj glede morebitnih kazni za neupoštevanje pravil in povečanih pristojnostih glede tega civilne zaščit. Notranji minister davor Božinović je glede tga odgovoril, da je "najlažje nekaj prepovedati in sankcionirati". 

Poudaril je, da srž ni v sankcioniranju ljudi, pač pa v tem, kako naj bi še bolj osvestili državljane o koristnosti in nujnosti uporabe maske. "Kar smo predpisali in kar je obvezno, državljani upoštvajo. To mora postati normalno vse dokler je takšna potreba," je poudaril Božinović. 

"Dobivamo sporočila ljudi, ki se z maskami ne strinjajo, govorijo, da virusa ni in podobno. Le z doslednim pojasnjevanjem o koristnosti mask bomo prišli do počasnejšega širjenja virusa. Če bo nastala potreba za kaznovanje, za to obstaja pravna osnova, naš cilj je vendarle nekje drugje," je še izposavil hrvaški notranji minister. 

Slovenija Žarišče v Sloveniji: zaradi novih okužb sprejemajo dodatne ukrepe

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:41 16. Julij 2020.

    če že pišete polovico člankov o hrvavški, potem bi bilo korektno , da se osredotočite izključno na istro, kvarner, dalmacijo, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.