Slovenija
7071 ogledov

Žarišče v Sloveniji: zaradi novih okužb sprejemajo dodatne ukrepe

Covid-19 Profimedia
Število okuženih v občini Hrastnik narašča. Potrdili nove okužbe v domu starejših občanov.

Rezultati testov, ki so jih včeraj opravili v Domu starejših občanov v Hrastniku, so pokazali, da sta na covid-19 pozitivna še dva oskrbovanca doma in ena v domu zaposlena oseba. Trenutno je v domu skupno okuženih 5 oskrbovancev in 5 zaposlenih. 

Hrastniški župan Marko Funkl je že včeraj prosil "za aktivno vključitev vseh strokovnjakov in pristojnih služb v reševanje razmer". Opozoril je, da je hrastniški dom starejših eden tistih, ki imajo izrazito slabe infrastrukturne možnosti. Ob tem je opozoril tudi, da direktorji zdravstvenih domov in domov za starejše od konca epidemije nimajo več na voljo covid računa, prek katerega bi krili izredne stroške dodatnih del ali zaposlitev, zato so lahko ogrožena življenja ljudi. 

Njegov poziv so slišali na ministrstvu za zdravje. Danes je prejel njihov klic o kadrovski pomoči domu za starejše, ki pa je za zdaj še niso dočakali. "Če tega ne bo, bomo imeli velike težave zagotavljati zdravstvene delavce," je povedal za STA.

S svojimi zmogljivostmi so se doslej v glavnem lotili ugotavljanja razmer v domu starejših, danes pa se lotevajo tudi jemanja dodatnih brisov občanov, da tako ugotovijo dejansko stanje v občini. Funkl upa, da se bodo stvari nekoliko le umirile, na srečo po njegovem v domu za zdaj ni kakšne eksponentne rasti

V Hrastniku je danes zdravstvena inšpekcija, ki preverja stanje v gostinskih lokalih. 

Sprejemajo dodatne ukrepe

Zaradi povečanega števila okužb s covidom-19 bo od tega tedna dalje in do preklica zaprta lekarniška podružnica Dol pri Hrastniku, so sporočili iz zavoda Zasavske lekarne Trbovlje. Od 1. avgusta do vključno 15. avgusta bo podružnica zaprta tudi zaradi že prej načrtovane prenove prostorov.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Občina opozarja tudi na pravilno ravnanje z odpadki v gospodinjstvih, kjer osebe kažejo znake okužbe s covidom-19. Okužene osebe in osebe, ki kažejo znake bolezni, morajo vse svoje odpadke, vključno z materialom za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba in njeni negovalci (na primer rokavice, robci in maske) ter, kadar je to primerno, osebno zaščitno opremo zdravstvenega osebja (na primer v primeru obiska bolnika), odložiti v plastično vrečko za smeti. Vrečko je treba tesno zapreti tako, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. Zaprto vrečo je treba nato odložiti v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo, na občini povzemajo navodila ministrstva za okolje. 

Covid-19 v Srbiji Covid-19 Slovenija Žarišče v Sloveniji: 19 okuženih, župan prosi za pomoč

Tudi na občini in na tamkajšnji upravni enoti so sprejeli ukrepe za zmanjšanje možnosti širitve virusa. Stranke se tako morajo za urejanje zadev predhodno naročati po telefonu ali elektronski pošti, brez predhodne najave pa lahko na občini urejajo samo najnujnejše zadeve.

Od ostalih javnih zavodov je mladinski center zaprt, knjižnica pa obratuje po predhodnem naročilu z izdajo knjig na okencu. V občini so zaprli tudi otroška in športna igrišča, izdali so tudi odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Krivulja okuženih se pri nas še ne umirja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.