Ta morski pes živi tudi 400 let

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Raziskovalci so s pomočjo radioaktivnega ogljika ugotovili, da je grenlandski morski pes vretenčar z najdaljšo življenjsko dobo na svetu. Preučevali so 28 pripadnikov te vrste in pri tem ugotovili, da je ena od samic stara okoli 400 let.
Oglej si celoten članek

Foto: Profimedia Grenlandski morski pes

Ekipa znanstvenikov je dognala, da ti morski velikani zrastejo le centimeter na leto, spolno zrelost pa dosežejo nekje pri 150 letih. Njihova povprečna življenjska doba je 272 let, v dolžino pa lahko dosežejo pet metrov, poroča britanski BBC.

Skozi mrzle, globoke vode severnega Atlantika plavajo počasi in prav to umirjeno življenje s počasnim srčnim utripom naj bi botrovalo njihovi dolgoživosti.

Študijo so raziskovalci objavili v znanstveni reviji Science. Njen glavni avtor, biolog z univerze v Koebenhavnu Julius Nielsen, je komentiral, da so pričakovali, da bodo imeli opravka z nenavadno živaljo. "A mislim, da smo bili vsi sodelujoči v raziskavi zelo presenečeni, da so ti morski psi tako zelo stari," je dodal.

Dosedanji rekorder med vretenčarji je bil grenlandski kit, ki je bil po ocenah star 211 let. A svojega kandidata v tekmovanju v dolgoživosti imajo tudi nevretenčarji. Z rekordom med njimi in tudi med vsemi živalmi se s svojimi 507 leti kiti školjka, poimenovana Ming.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • "plavajo počasi in prav to umirjeno življenje s počasnim srčnim utripom naj bi botrovalo njihovi dolgoživosti."<br /><br />Pri nas pa …

  • 14:17 12. Avgust 2016.

    matr bomo pili

  • 13:00 12. Avgust 2016.

    jaz jih bom tudi imel 400 in to že čez kakšnih 360 let .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.