Svet
541 ogledov

Ta morski pes živi tudi 400 let

Grenlandski morski pes Profimedias
Raziskovalci so s pomočjo radioaktivnega ogljika ugotovili, da je grenlandski morski pes vretenčar z najdaljšo življenjsko dobo na svetu. Preučevali so 28 pripadnikov te vrste in pri tem ugotovili, da je ena od samic stara okoli 400 let.

Grenlandski morski pes | Avtor: Profimedias Profimedias

Ekipa znanstvenikov je dognala, da ti morski velikani zrastejo le centimeter na leto, spolno zrelost pa dosežejo nekje pri 150 letih. Njihova povprečna življenjska doba je 272 let, v dolžino pa lahko dosežejo pet metrov, poroča britanski BBC.

Skozi mrzle, globoke vode severnega Atlantika plavajo počasi in prav to umirjeno življenje s počasnim srčnim utripom naj bi botrovalo njihovi dolgoživosti.

Študijo so raziskovalci objavili v znanstveni reviji Science. Njen glavni avtor, biolog z univerze v Koebenhavnu Julius Nielsen, je komentiral, da so pričakovali, da bodo imeli opravka z nenavadno živaljo. "A mislim, da smo bili vsi sodelujoči v raziskavi zelo presenečeni, da so ti morski psi tako zelo stari," je dodal.

Dosedanji rekorder med vretenčarji je bil grenlandski kit, ki je bil po ocenah star 211 let. A svojega kandidata v tekmovanju v dolgoživosti imajo tudi nevretenčarji. Z rekordom med njimi in tudi med vsemi živalmi se s svojimi 507 leti kiti školjka, poimenovana Ming.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:14 12.avgust 2016.

    "plavajo počasi in prav to umirjeno življenje s počasnim srčnim utripom naj bi botrovalo njihovi dolgoživosti."Pri nas pa ljudje počno vse sam da je vse čim bolj živahno nonstop. Da se je cukr ( ogljikove hidrate in ostale ...prikaži več super poživilne sestavine) ; cukr je tako pakiran v raznih živilih celo v kečapu da se dvigne srčni utrip; vsak dan se pije kava najmanj dvakrat; doskrat se kadi; pije alkohol....tok enih bedarij ki skupaj dvigujejo srčni utrip včasih za več ur dnevno.Ja pa delodajalc dviguje pritisk z nenehnim priganjanjem ker namest dveh delavcev raj zaposli enga pa ga priklene na nadure da se mu od stresa zrola.Mislm sj to se da prenašat na kratek rok ampak na dolgi rok se pa pozna na zdravju.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 14:17 12.avgust 2016.

    matr bomo pili

  • gemini1 13:00 12.avgust 2016.

    jaz jih bom tudi imel 400 in to že čez kakšnih 360 let .