Tako dolg bo najkrajši dan, znan točen trenutek Sončevega obrata

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Danes je zimski solsticij - najkrajši dan v letu.
Oglej si celoten članek

Sreda je prinesla prehod v koledarsko zimo in dan v koledarskem letu, ko se Sonce najmanj časa zadrži nad obzorjem.

Danes je Sonce v Ljubljani vzšlo ob 7.41, zašlo bo ob 16.19. Dan bo tako dolg le osem ur in 38 minut. Sončev obrat ali zimski solsticij bo nastopil točno ob 21.48.

V preteklosti so zimsko temo na najdaljšo noč v letu preganjali s kurjenjem kresov, ki simbolizirajo sonce. V kresni ogenj so kot prošnje in zahvale bogu sonca metali tudi sveže brinove in lovorove veje, piše Pavel Medvešček - Klančar v knjigi Iz nevidne strani neba. Gospodinje so takrat pripravljale posebne praznične jedi in izdelovale venčke.

Napoved Vreme: Vsako upanje je pokopano

21. december, oziroma Sončev obrat je bil za naše prednike prelomen trenutek, ko se je simbolično začel nov življenjski ciklus. Z zimskim solsiticijem in bližnjimi datumi so povezana različna praznovanja. To je tudi razlog, da v teh dneh praznujemo prehod v novo leto.

Zima se sicer začne ob najkrajšem dnevu v letu, sonce se pojavi nizko na nebu in zato daje najmanj svetlobe. Koledarska zima se bo končala ob spomladanskem enakonočju, ki bo 20. marca ob 21.24.

Foto: Profimedia sončni vzhod

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.