Svet
1492 ogledov

Tako dolg bo najkrajši dan, znan točen trenutek Sončevega obrata

sončni vzhod Profimedia
Danes je zimski solsticij - najkrajši dan v letu.

Sreda je prinesla prehod v koledarsko zimo in dan v koledarskem letu, ko se Sonce najmanj časa zadrži nad obzorjem.

Danes je Sonce v Ljubljani vzšlo ob 7.41, zašlo bo ob 16.19. Dan bo tako dolg le osem ur in 38 minut. Sončev obrat ali zimski solsticij bo nastopil točno ob 21.48.

V preteklosti so zimsko temo na najdaljšo noč v letu preganjali s kurjenjem kresov, ki simbolizirajo sonce. V kresni ogenj so kot prošnje in zahvale bogu sonca metali tudi sveže brinove in lovorove veje, piše Pavel Medvešček - Klančar v knjigi Iz nevidne strani neba. Gospodinje so takrat pripravljale posebne praznične jedi in izdelovale venčke.

Zima Napoved Slovenija Vreme: Vsako upanje je pokopano

21. december, oziroma Sončev obrat je bil za naše prednike prelomen trenutek, ko se je simbolično začel nov življenjski ciklus. Z zimskim solsiticijem in bližnjimi datumi so povezana različna praznovanja. To je tudi razlog, da v teh dneh praznujemo prehod v novo leto.

Zima se sicer začne ob najkrajšem dnevu v letu, sonce se pojavi nizko na nebu in zato daje najmanj svetlobe. Koledarska zima se bo končala ob spomladanskem enakonočju, ki bo 20. marca ob 21.24.

sončni vzhod | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice