Slovenija
17221 ogledov

Sneži, pozor, če greste na pot

sneg parkirišče Profimedia
Vremenoslovci napovedujejo, da bo snežilo do sredine dneva. Na cestah ponekod vladajo zimske razmere

Na spletni strani Arsa so vremenoslovci zapisali, da bo sobota oblačna, sredi dneva bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo od severozahoda pričelo jasniti. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 3, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija.

Na nekaterih cestah po državi so ob sneženju zimske razmere. Tako je na cesti Ajdovščina-Godovič ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Na avstrijski strani prelaza Korensko sedlo so obvezne verige, cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Prometnoinformacijski center za države ceste voznikom ob poslabšanih voznih razmerah priporoča, da se na pot odpravijo prej in z ustrezno zimsko opremo ter očiščenim vozilom. V prometni napovedi je center tudi navedel, da bo možno izločanje težkih tovornih vozil.

V nedeljo bo pretežno jasno, po nižinah v notranjosti se bo marsikje zadrževala megla in nizka oblačnost. Burja na Primorskem bo čez dan postopno slabela. Jutranje temperature bodo od -2 do -7, v alpskih dolinah do -10, na Goriškem in ob morju od 0 do 2, najvišje dnevne od -3 do 2, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.

Sneg zima | Avtor: M. G. M. G.

Vremenoslovci so napovedali, da bo do sobote popoldne zapadlo od 10 do 30 cm suhega snega, več v višjih legah. V visokogorju bo večinoma snežilo na mehko in rahlo podlago, nižje na mokro, zato se bo sneg tam bolje sprijemal. Veter bo ob sneženju šibak, zato novih snežnih zametov večinoma ne pričakujejo. V nadmorskih višinah, kjer je v petek deževalo, novi sneg ne bo kaj dosti poslabšal plazovnih razmer, saj ga bo premalo, pa tudi vez med podlago in novim snegom bo razmeroma dobra. Višje bo novi sneg še nekoliko povečal možnost plazenja. V visokogorju bodo razmere zahtevne, zaradi novega snega bo nevarnost težko prepoznati. Ob ohladitvi se bodo povečale tudi poledenele površine, zato bo nevarnost zdrsa velika. V nedeljo in ponedeljek bo topleje, a bo zrak zelo suh, zato se plazovne razmere ne bodo kaj dosti spremenile. Na snežni odeji bo nastal površinski srež.

Tudi v sosednjih pokrajinah bodo čez dan bodo ponehale, od zahoda se bo pričelo jasniti. Ob severnem Jadranu bo pihala burja. V nedeljo bo ob severnem Jadranu in na območju Alp pretežno jasno, drugod bo po nižinah marsikje oblačno in megleno. Burja ob severnem Jadranu bo slabela.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) trenutno ponekod v osrednji in severovzhodni Sloveniji sneži, ponekod v jugovzhodni Sloveniji pa dežuje. V zadnjih 12 oz. 24 urah je največ snega zapadlo na Kredarici in Voglu, 10 centimetrov, v Ratečah ga je pet, na Vojskem in Katarini nad Ljubljano tri, v Celju in Kočevju dva ter v Ljubljani, na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in na Letališču Cerklje ob Krki en centimeter.

V ponedeljek bo pretežno jasno in razmeroma hladno. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo precej megle ali nizke oblačnosti. Burja na Primorskem bo ponehala. V torek se bo v zahodnih krajih pooblačilo, drugod bo še delno jasno in po nižinah sprva megleno. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter.

Komentarjev 1
  • Pierre 14:31 17.december 2022.

    Ne razumem teh ''opozoril'' pogledam ven iz bajte in VIDIM kakšno je vreme... a zdaj rabimo vremenarje za to?????