Tako so nas trgovci prejšnji mesec potegnili za nos

Foto: Boštjan Tacolljubljana: 06.01.2006, zimske razprodaje, BTC Ljubljana, zimska obl
Foto: Boštjan Tacolljubljana: 06.01.2006, zimske razprodaje, BTC Ljubljana, zimska obl
Vse spletne prodajalce so pozvali, naj spoštujejo pravila in spremenijo zavajajoče prakse.
Oglej si celoten članek

Pri prikazovanju popustov na črni petek je 43 odstotkov pregledanih spletnih strani kršilo pravila EU, je ugotovila Evropska komisija. Kot so sporočili, direktiva o označevanju cen namreč določa, da morajo trgovine - vključno s spletnimi prodajalnami - navesti najnižjo ceno, ki je veljala za izdelek v zadnjih 30 dneh pred popustom.

Popusti na črni petek, ko trgovci množično ponujajo izdelke po znižanih cenah, so bili napovedani na več kot polovico izdelkov, med njimi pa je bilo 23 odstotkov očitno neskladnih s pravom EU, so sporočili iz Bruslja

"Direktiva o označevanju cen določa, da morajo trgovine, vključno s spletnimi prodajalnami, navesti najnižjo ceno, ki je veljala za izdelek v zadnjih 30 dneh pred popustom. Preiskava je pokazala kršitve pri vsaj 43 odstotkih pregledanih spletnih straneh," so dodali.

Slovenija "Maloprodajne cene bodo decembra, sploh pa januarja, eksplodirale"

Vse spletne prodajalce so pozvali, naj spoštujejo pravila in spremenijo zavajajoče prakse. "Naloga organov za varstvo potrošnikov pa je, da zdaj stopijo v stik s trgovci in zahtevajo spremembe praks ter po potrebi sprožijo izvršilne ukrepe, ki lahko privedejo tudi do kazni," so zapisali.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob tem poudaril, da morajo biti dobre priložnosti za nakup dejansko dobre, "ne pa da temeljijo na zavajajočih tržnih pristopih". "Vedno morajo temeljiti na konkretni cenovni primerjavi," je dodal.

V pregled, ki ga je komisija opravila v sodelovanju z nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov, so bile v enem mesecu vključene cene 16.000 izdelkov na 176 spletnih straneh.

*Fotografija je simbolna.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 10:00 20. December 2022.

    A sedaj pa so trgovci krivi, da ustrežejo potrošnikom in jim prodajo "popust"? Politika bi raje poskrbela, da bi bilo …

  • 09:16 20. December 2022.

    A, sam prejšnji mesec? naivneži, vedno, vedno vas nategujejo, nikoli ni popustov, ceno zvišajo in za ta procent zvišanja ceno …

  • 08:44 20. December 2022.

    Z temi popusti(ki to niso),nas trgovci imajo ta budale,kot da ne vemo da nas ceneno zavajajo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.