Slovenija
10393 ogledov

"Maloprodajne cene bodo decembra, sploh pa januarja, eksplodirale"

Trgovina Profimedia
Slovensko gospodarstvo glasno opozarja.

Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki ga danes sprejema DZ, ne rešuje problema visokih ponudb za zakup električne energije za leto 2023. Res bo prinesel subvencije za cene energentov, a tudi subvencionirana cena bo še vedno tudi do petkrat višja, kot jo plačujejo konkurenti v tujini, opozarjajo v gospodarstvu.

Bistveno višje cene kot po Evropi

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka je danes na skupni novinarski konferenci delodajalskih organizacij postregel z izračunom - slovenska podjetja so prejšnji teden v povprečju dobivala ponudbe za dobavo električne energije v višini 460 evrov za MWh, ob upoštevanju intenzivne pomoči po zakonu to pomeni ceno 316 evrov za MWh. "To je še vedno bistveno višja cena, kot jo ima naša konkurenca po Evropi," je opozoril.

Da si želijo le konkurenčnih pogojev poslovanja, so zatrjevali predstavniki vseh delodajalskih organizacij. "S temi cenami ne moremo konkurirati na evropski ravni, kaj šele globalno," je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar. Ocenil je, da zakon, ki ga danes sprejema DZ, ne bo zadoščal. 

Predsednik Združenja Manager Andrej Božič pa je dodal, da za resen standard, ki pritiče evropski državi, industrijo potrebujemo. "Ta rabi več energije, zato moramo zagotoviti, da bo cena energije v Evropi konkurenčna," je dejal.

Trgovci: Pred nami eksplozija cen

Z visokimi cenami energentov se soočajo tudi trgovska podjetja. "Pred nami je zelo težko obdobje," je dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, prepričana, da bodo maloprodajne cene decembra in predvsem januarja eksplodirale. Dobavitelji in trgovina namreč ne bodo vzdržali, saj rezerv nimajo več, bruto marže pa so pri nas med najnižjimi v EU.

"Bolj se ukvarjamo s tem, kdo bo koga varoval, kot pa z resnimi gospodarskimi vprašanji," pa je bil kritičen predsednik ameriško-gospodarske zbornice AmCham Slovenija Blaž Brodnjak. Globalne dobavne verige se premikajo v Evropo in slovensko gospodarstvo je po njegovih besedah pripravljeno nasloviti in izkoristiti to zgodovinsko priložnost. "A če cene elektrike ne bodo konkurenčne, ne bo tako," je opozoril.

trgovina nakupovanje živila Slovenija Najnovejši popis cen živil: Najcenejša košarica tokrat pri tem trgovcu elektrika Slovenija Pod streho Toliko sta se podražila elektrika in zemeljski plin

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 11:37 17.december 2022.

    Danes sva bila z ženo v Lidlu in presenečenje je tu, vse pekovsko pecivo se je podražilo za kar nekaj centov, in ni samo v Lidlu tko, vsi dražijo eni več eni manj!!

  • robi2107 09:54 17.december 2022.

    Bomo spet po fasungo čez mejo hodili, doma pa kupovali samo se za sproti. Hrana se je pri nas svinjsko podražila. Stvari so šle gor tudi do 50% in vec.

  • Avatar jezeran
    jezeran 21:49 16.december 2022.

    Drage avtomobile in vse kar so nakradli naj prodajo, pa bodo imeli. Če nimajo naj zaprejo. Tega se ne da več zaustaviti, vse bo šlo.