Slovenija
31145 ogledov

Najnovejši popis cen živil: Najcenejša košarica tokrat pri tem trgovcu

trgovina nakupovanje živila Profimedia
Razlike v vrednosti najcenejše nakupne košarice med trgovci so se povečale.

Prav tako sta se zvišali povprečna vrednost najcenejše košarice 15 osnovnih živil in vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Gre za sedmi popis cen živil, ki ga spremlja ministrstvo, opravljen je bil 5. decembra. Najcenejša košarica je bila tokrat pri Tušu, sledijo Eurospin, Hofer, Lidl, Spar. Najdražja košarica je pri Mercatorju. 

 | Avtor:

Najcenejša košarica dražja za skoraj tri evre

Povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil se je v primerjavi s šestim popisom zvišala za slabih sedem odstotkov oziroma za 2,90 evra in znaša 45,13 evra. Posledično se je zmanjšala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico in znaša 3,91 evra.

Največje povišanje pri trgovcu znaša slabih 12 odstotkov, pri enem trgovcu pa se je vrednost najcenejše nakupne košarice znižala za 0,81 odstotka. Glede na prvi popis pa je povprečna cena košarice, zabeležena pri sedmem popisu, še vedno cenejša za 4,77 evra oziroma 10 odstotkov.

 | Avtor: MKGP MKGP

Precej dražja tudi košarica z akcijskimi cenami

Za slabih šest odstotkov se je od zadnjega popisa zvišala tudi povprečna vrednost košarice z akcijskimi cenami, ki je sedaj 43,88 evra (pri šestem popisu 41,33 evra). Najbolj ugodna košarica z akcijskimi cenami znaša 39,23 evra, kar je za kar 5,95 evra manj kot košarica z rednimi cenami pri istem trgovcu. 

Največji razponi pri kruhu 

Največje cenovne razpone med najdražjim in najcenejšim proizvodom v posameznih kategorijah izdelkov znotraj ponudbe posameznega trgovca je mogoče zaslediti znotraj kategorije kruha. Veliki razponi so tudi v kategorijah testenin, jabolk in moke, najmanjši cenovni razponi pa so v kategorijah jajc, masla, mleka in sladkorja.

V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražilo svinjsko meso (10,17 odstotka), sledijo mu kruh (7,17 odstotka), jabolka (4,44 odstotka), sir (4,40 odstotka), piščančje meso (3,89 odstotka), jajca (0,94 odstotka) in testenine (0,47 odstotka).

Najbolj so se podražili sladkor in jabolka

Pri analizi povprečnih cen posameznih proizvodov v celotnem obdobju projekta, od prvega popisa do danes, se je pocenilo sedem izdelkov – najbolj svinjsko meso (22,77 odstotka), sledijo pa mu sir (20,57 odstotka), krompir (10,91 odstotka), moka (8,96 odstotka), goveje meso (7,76 odstotka) in testenine (3,59 odstotka). Najbolj so se podražili sladkor (47,52 odstotka) in jabolka (11,90 odstotka).

Dražje sadje in zelenjava

V sedmem popisu je bila drugič ločeno analizirana tudi košarica sadja in zelenjave, ki vsebuje mandarine, limone, jabolka, zmrznjene gozdne sadeže, banane, orehe, zelje, kislo zelje, krompir, korenje in zmrznjen grah. Popisujeta se tudi solata in cvetača, vendar sta ta dva proizvoda zaradi različnega označevanja pri trgovcih (na kilogram oziroma na kos) izločena iz analize.

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave pri sedmem popisu znaša 32,98 evra in razkriva dvoodstotno zvišanje v obdobju zadnjih 14 dni. Razlika med najcenejšo in najdražjo sadno zelenjavno košarico je kar velika - 10,63 evra.

Povprečna vrednost najcenejših sadno-zelenjavnih košaric z akcijskimi cenami znaša 32,01 evra, kar je slabe tri odstotke manj v primerjavi s povprečno vrednostjo košarice z rednimi cenami.

Komentarjev 22
  • nežanace 19:34 11.december 2022.

    Potrošniška miselnost je bolezen sodobnega razvajenega zahodnjaka. Je tako težko kupiti le tisto kar ZARES potrebuješ?

  • mirror 17:09 10.december 2022.

    Hofer, Lidl in Evrospin so v istem najnižjem cenovnem rangu in po istem vrstnem redu tudi po kvaliteti izdelkov. Spar je v sredini, njegova kvaliteta je zelo dobra, najvišje cene pa imata Mercator in TUŠ. Kvaliteta je v Mercatorju na ...prikaži veču na višjem rangu kot v Tušu.

  • anica00 08:12 10.december 2022.

    Ne rabimo vsega popisa. Še prej ga nismo rabili. . Dobro vemo, kje kupimo. Če sploh. Navade kupcev so različne. Še vedno si nekateri privoščijo najdražje izdelke v butičnih trgovinah in ne rabijo vaš ceneni zapis. Nekateri si ne morejo ...prikaži več kupiti nič. Naredili bi nekaj proti podražitvi, če bi resnično hoteli pomagati. Pa saj bomo jedli potico, če nimamo za kruh. Kakšna hinavscina.