Pod streho > Varčna hiša
11450 ogledov

Toliko sta se podražila elektrika in zemeljski plin

elektrika Profimedia
Električna energija je v povprečju dražja za 18 odstotkov, zemeljski plin pa kar za 64 odstotkov. Še vedno pa je 2,2-krat cenejši od elektrike.

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo je maloprodajna cena za povprečnega gospodinjskega odjemalca na nacionalnem nivoju v 3. trimesečju 2022 znašala 205 evrov/MWh in je bila za 31 odstotkov višja od maloprodajne cene v trimesečju pred tem, ko je bila ta 156,5. 

Če ceno iz 3. trimesečja primerjamo z enakim obdobjem lani, pa se je ta za povprečnega gospodinjskega porabnika zvišala za 18 odstotkov. Lani je bila cena megavatne ure 174 evrov. 

Samo električna energija, ki je kot tržna kategorija v pristojnosti dobaviteljev, se je v enem letu povišala za 44 odstotkov, v 3. kvartalu je znašala 96,1 evra/MWh brez DDV, v enakem obdobju lani pa 66,7.  

Omrežnina za uporabo elektroenergetskega sistema, ki je regulativno določena za celotno področje države, je znašala 58,5 evra/MWh (brez DDV) in se je v opazovanem obdobju enega leta zvišala za 12 odstotkov. 

Zaračunane dajatve za namene energetike, torej prispevek za podpore proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE, prispevek za energetsko učinkovitost in prispevek za delovanje operaterja trga z električno energijo, so za povprečnega gospodinjskega odjemalca v 3. trimesečju letos znašale 17,6 evra/MWh (brez DDV) in so se v obdobju enega leta zaradi ukrepa oprostitve plačevanja prispevka za podpore proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE, ki velja sočasno z regualcijo cen elektrike, znižale za 13  odstotkov. 

Trošarina je v 3. trimesečju letos znašala 1,53 evra/MWh (brez DDV) in se je v obdobju enega leta na podlagi vladnega ukrepa znižanja trošarine, ki velja od februarja 2022, znižala za polovico.

Kot komplementarni ukrep sprejeti regulaciji cen električne energije se vsem odjemalcem električne energije od 1. septembra 2022 dalje obračuna tudi nižja davčna stopnja DDV v višini 9,5  odstotka.

V 3. trimesečju 2022 je za povprečnega gospodinjskega odjemalca delež postavke energija v strukturi maloprodajne cene znašal 46,9 odstotka, delež omrežnine 28,5, delež dajatev v energetiki 8,6, delež trošarine 0,7 in davek na dodano vrednost 15,3 odstotka končne maloprodajne cene.

Čeprav se je električna energija za povprečnega porabnika v enem letu podražila precej manj, 18 odstotkov, kot zemeljski plin, ki je dražji za 64 odstotkov, ta energent še vedno ostaja precej cenejši. Za megavatno uro električne energije je treba plačati 2,2-krat več kot za megavatno uro zemeljskega plina.

Dejan Paravan Slovenija Dejan Paravan: Pravi vihar pri elektriki šele prihaja po 1. januarju

Zemeljski plin v enem letu dražji za skoraj dve tretjini

Maloprodajna cena zemeljskega plina za povprečnega gospodinjskega odjemalca na nacionalnem nivoju je v 3. trimesečju letos znašala 93,5 evra/MWh in je bila za 22 odstotkov višja od maloprodajne cene trimesečju pred tem, ko je bila 76,7 evra. 

V enem letu pa se je cena zemeljskega plina za povprečnega se je maloprodajna cena za povprečnega gospodinjskega porabnika povišala za 64 odstotkov, iz lanskih 57,1 evra/MWh na 93,5 letos.

Postavka cena zemeljskega plina, ki se določa prosto na trgu, je v 3. trimesečju letos za povprečnega gospodinjskega odjemalca znašala 62,1 evra/MWh (brez DDV) in se je v obdobju enega leta zvišala za 137 odstotkov. Lani je bila cena 26,2 evra/MWh. 
Samo v zadnjih treh mesecih se je postavka cena plina povišala za 42 odstotkov. 

Omrežnina (za distribucijo in meritve) je v 3. kvartalu znašala 13,1 evra/MWh (brez DDV) in je bila za šest odstotkov nižja kot pred letom dni. 

Zaračunane energetske in okoljske dajatve (prispevek OVE, prispevek URE, okoljska dajatev CO2) so v 3. trimesečju skupaj znašale 3,5 evra/MWh (brez DDV) in so se v obdobju enega leta znižale za 28 odstotkov. 

Trošarina je znašala 0,9 evra/MWh (brez DDV) in se je v obdobju enega leta na podlagi interventnega ukrepa znižanja trošarine, ki velja od februarja 2022, znižala za polovico.

V 3. trimesečju 2022 je delež tržne postavke zemeljskega plina v strukturi maloprodajne cene povprečnega gospodinjskega odjemalca znašal 66,4 odstotka, delež omrežnine 14,0, delež dajatev 3,8, delež trošarine 0,9 in davek na dodano vrednost 14,9 odstotka končne maloprodajne cene.

Denar Kurilna sezona Pod streho V povprečni hiši bo treba plačati 170 evrov več na mesec


  

Komentarjev 7
 • jakec1575 15:16 07.december 2022.

  Daljinsko ogrevanje se je podražalo v 2 letih med 150 in 250%. Odvisno od obcine.

 • rd2dmk2 09:07 07.december 2022.

  ja takole pred mnogimi leti, so obljubljali da kdor se bo grel na plin ne bo plačeval okoljskih dajatev. dons tako kot vse ostale obljube ( varne naložbe v NKMB , tretji pokojninski steber ) je izigrano. za povrh v ...prikaži več mestih imajo ljudje izbiro dobavitelja plina na vaseh pa imej svojo najeto cisterno in plačuj bajne vsote. in se kdo zavzame za te ljudi. nihče. slavni dobrotnik naroda plešati klovn tala penzionistom bone zaučenje, beri članarino za stranko, za resne zadeve pa tako al tako nima pojma

 • Avatar luckyss
  luckyss 09:00 07.december 2022.

  V primerjavi z ostalo EU imamo to dobro in do "gospodinjstev prijazno" urejeno..Edini problem je sedaj v tem, da bodo energetsko zafurane države kot je npr. Šolcijeva Nemčija, morda zahtevale "energetsko solidarnost". Ali drugače rečeno, da z njimi podelimo manjko ...prikaži več energije...Bomo videli, če se lahko kot EU hlapci temu upremo...Morda je plinovod do Madžarske dober obet v tem pogledu..