Pod streho > Varčna hiša
40757 ogledov

V povprečni hiši bo treba plačati 170 evrov več na mesec

Denar Evropska centralna banka
Kljub regulaciji cen zemeljskega plina, se je ogrevanje s tem energentom občutno podražilo, če stroške primerjamo z oktobrom in decembrom lani. Izračunali smo, koliko dražje je letos.

Vlada je poleti z uredbo o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema regulirala cene zemeljskega plina. Uredba velja od 1. septembra, cena za gospodinjske in skupne gospodinjske odjemalce pa je omejena z zneskom 0,073 evra za kilovatno uro. 

Kolikšne bi bile cene, če vlada te uredbe ne bi sprejele, ne vemo natančno. Le redki dobavitelji imajo objavljene cenike, ki bi veljali septembra in oktobra, če omejitve cene ne bi bilo. Nekateri dobavitelji pa so cene nad zdaj najvišjo dovoljeno povišali že avgusta. Te so od 0,08899 pa vse do 0,1508 evra na kWh. 

Cene pri šetih dobaviteljih nižje, pri šestih pa višje

Tako je septembra cene moralo znižati šest dobaviteljev, od tega štirje za nove odjemalce oziroma za tiste, ki so pogodbe za dobavo sklenili julija. Tako odjemalci komunalnega podjetja Vrhnika in Plinovoda Sevnica zdaj za zemeljski plin plačujejo manj, kot bi brez omejitev, enako velja tudi za nove odjemalce GEN-I in Elektro energije ter Istrabenza in Plinarne Maribor. 

Na drugi strani pa je šest dobaviteljev cene na najvišjo dovoljeno dvignilo. To so Adriaplin, Energetika Ljubljana, Petrol, Energija plus, Istrabenz in Plinarna Maribor za stare odjemalce. Vendar dvigi cen niso bili visoki, saj so bile njihove prej veljavne cene tik pod regulirano. 

Na najboljšem so za zdaj odjemalci Jeko-IN, ki ima daleč najnižjo ceno kilovatne ure in sicer 0,02657 evra. Precej nižjo ceno od regulirane plačujejo tudi stari odjemalci GEN-I in Elektro energije, nekoliko nižjo od regulirane pa odjemalci Enosa in ECE.

So pa v GEN-I in Elektro energiji že objavili, da bodo regulirane cene začele veljati 1. novembra, Jeko-IN jih bo uveljavil 1. decembra.  

Spomnimo še, da so v zadnjih dveh mesecih štirje dobavitelji prenehali z dobavo zemeljskega plina. S prvim septembrom je to najprej storil E.On, s 1. oktobrom je dobavo ustavilo Komunalno podjetje Velenja, s 1. novembrom pa bosta zemeljski plin nehala dobavljati Domplan in Energetika Celje. 

zemeljski plin Pod streho Nov udarec za odjemalce zemeljskega plina

Cene v primerjavi z lani višje od 10 do 170 odstotkov

S sprejetjem uredbe o regulirani oziroma najvišji dovoljeni ceni zemeljskega plina je vlada preprečila, da bi cene tega energenta v prihajajočih zimskih mesecih še rasle, ni pa preprečila podražitev, ki v primerjavi z lani, vsaj ko gre za mesece od oktobra do decembra, čakajo odjemalce letos. Stroški ogrevanja bodo v zadnjih treh mesecih letos bistveno višji, kot so bili v zadnjih treh mesecih lani. 

Primerjali smo cene zemeljskega plina na kilovatno uro oktobra in decembra lani z oktobrom letos. V primerjavi z oktobrom lani so se cene dvignile od 10 do 170 odstotkov, pri večini dobaviteljev za več kot 100 odstotkov. V primerjavi z decembrom lani, ko so nekateri dobavitelji že prvič podražili zemeljski plin, pa so cene letos oktobra višje za 10 do 160 odstotkov. Pri polovici so višje več kot 100 odstotokov pri približno polovici pa od 23 do 85 odstotkov. 

Če upoštevamo še vse dajatve, ki spremljajo račun za zemeljski plin, pri čemer zdaj velja nižja 9,5-odstotna stopnja DDV, hkrati se ne obračuna ekološka taksa, pol nižja pa je tudi trošarina, so odstotki podražitev nekoliko drugačni. 

zemeljski plin Energenti Pod streho Takšne bodo nove cene zemeljskega plina od 1. septembra

Položnice bodo višje do 75 odstotkov

S pomočjo kalkulatorja cen zemeljskega plina na spletni strani Agencije za energijo RS smo izračunali podražitve za tipično 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje in povprečno 150 kvadratnih metrov veliko hišo. Po podatkih agencije v povprečnem stanovanju na leto porabijo 9000 kWh, v hiši pa 19400 kWh zemeljskega plina. 

Oktobra lani je bil tako mesečni strošek v povprečnem stanovanju od 47 do 55 evrov, decembra lani pa od 47 do 75 evrov. V povprečni hiši je bil strošek od 87 do 124 evrov, decembra pa od 94 do 154 evrov. 

Letos oktobra bo povprečni strošek v stanovanju okoli 82 evrov, kar je od 49 do 74 odstotkov več kot oktobra lani in 10 do 74 odstotkov več kot decembra lani. 

V povprečni hiši bo letos povprečni strošek za zemeljski plin 170 evrov na mesec, kar je 37 do 95 odstotkov več kot lani oktobra in 10 do 75 odstotkov več kot decembra lani. 

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Zemeljski plin Pod streho Cene so padle, a to sporočajo Rusi

 

Komentarjev 14
  • becar 19:34 20.oktober 2022.

    Treba bo poterat vse bruseljske kriminalce in njihove podložne pudlje po državah članicah

  • Pierre 19:28 20.oktober 2022.

    Ma dejte nehat ''ozaveščat'' ljudi o teh podražitvah. Znamo brat položnice in številke v evrih potem pač plačamo, ali pa ugasnemo peč.

  • h4ck3r 13:34 20.oktober 2022.

    oneh...škoda komentarjev...ko jim zmanjka pravih argumentov, se pač obesijo na do njih (drugače mislečih) sovražno vedenje, naše slepo sledenje, različne živalske oblike, ki jih prevzemamo in nespoštljivost do "pravilno" mislečih. Čeprav jaz osebno in v živo še nobenega nisem zmerjal, ...prikaži več pa sem bil sam nekajkrat deležen tega. Toliko o sovraštvu do tistih, ki niso njihovi...