Slovenija
4897 ogledov

Bodo zdravstveni domovi in bolnišnice prihodnje leto ostali brez elektrike?

stajerska08.01.08...zdravstveni dom celje...celje...foto: gk... Žurnal24 main
Energetska zbornica je danes objavila poziv velikim poslovnim odjemalcem, s katerim jih želijo spodbuditi, da se čim prej v decembru 2022 odzovejo na pozive dobaviteljev in sklenejo pogodbo o dobavi. Pogodb nimajo sklenjenih niti zdravstveni zavodi, ki utegnejo v letu 2023 ostati celo brez elektrike. A na ministrstvu mirijo.

Sporočilo Energetske zbornice Slovenije (EZS) se bere zaskrbljujoče. "Večina je pogodbe za leto 2023 že sklenila, še vedno pa pomembni delež velikih poslovnih odjemalcev tega ni storil," med drugim piše v današnjem pozivu, ki ga je na poslovne odjemalce naslovila Energetska zbornica Slovenije. "Večji poslovni odjemalci sklepajo pogodbe o nakupu elektrike in plina za naslednje ali več let v naprej. Večina je pogodbe za leto 2023 že sklenila," sicer mirijo na EZS.

In da je stanje trenutno zaskrbljujoče, priča tudi podatek spletnega časopisa Finance, ki trdi, da večina zdravstvenih zavodov še vedno nima sklenjenih pogodb za prihodnje leto? In kje tiči razlog? "V konkretnem primeru Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, ki izvaja skupno naročilo elektrike za 86 bolnišnic in zdravstvenih domov, na zadnji dve povpraševanji v novembru in decembru ni dobilo nobene ponudbe od štirih trgovcev, s katerimi ima sklenjene okvirne sporazume o dobavi elektrike (Petrol, GEN-I, ECE in E3)," pišejo Finance.

Kot je razbrati iz dopisa vlade, se težav na pristojnem ministrstvu za infrastrukturo težav zavedajo, zato naj bi v kratkem pripravili tudi spremembe, s katerimi bi zagotovili, da nihče ne bo ostal brez elektrike. A dokler področje ni zakonsko urejeno, dobava elektrike za zdravstvene zavode v letu 2023 visi v zraku. Že če bi samo en zdravstveni zavod v Sloveniji ostal brez elektrike, bi to sprožilo velike logistične in organizacijske težave. 

Težava je ponudba, ki ne ustreza razpisnim pogojem

Medtem ko ministrstvo za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki ima že tako dovolj težav z usklajevanjem plač in napovedano stavko – tako Finance – še molči, pa z ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Bojan Kumer, odgovarjajo: "Vemo, da imajo nekateri odjemalci težave pri pridobivanju ponudb. Znano nam je tudi, da je včasih težava zahteva po veljavnosti ponudbe, ki pri sedanjih spremenljivih borznih cenah ne more biti daljši od dneva ali dveh, v razpisih pa je pogosto zahteva po veljavnosti daljša. Pričakujemo, da bodo v decembru vsi sklenili pogodbe."

Jasno je, da je za suvereno državo nepredstavljivo, da bi denimo bolnišnica ali zdravstveni zavod ostal brez elektrike. "Do tega seveda ne sme priti. V pripravi je uredba, ki bo to težavo naslovila v najkrajšem možnem času," miri ministrstvo za infrastrukturo. Finance so Kumrovo ministrstvo pobarale, ali bo uredba, ki jo pripravljajo, vključevala obvezno dobavo elektrike zdravstvenim zavodom. "Da, podrobnosti uredbe bodo znane kmalu," so bili skopi v sporočilu. Torej, kakor je razbrati iz dopisov ministrstva, bo elektrika zagotovljena vsem. Toda časa za sklenitev pogodb ni več veliko ...

Komentarjev 16
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 17:10 09.december 2022.

    Saj ne bodo potrebovali elektrike,ker jih bo ta vlada zaprla!! Kaj boš z elektriko v zdravstvenem domu,ki je zaprt?? Tudi urgence bodo zaprli samo,da bo denar za lenuhe!!

  • Soljatar 15:31 09.december 2022.

    pod golobarji vse propada...

  • rd2dmk2 15:05 09.december 2022.

    gled na to kakšne komentarje dajete na članek, bi bilo dobro in tudi lepo da sežete v mošnjiček in si prberete nekaj dni star članek iz financ, ki ima enak naslov. torej imamo tudi nore24finance? pač dohtarji izsiljujejo pri plačah, ...prikaži več sedaj pa imajo še en patron več v saržerju. nočejo kupit elektrike in kuriva. ja seveda čakajo da bodo lahko izsiljevali iz "mrzilh" ambulant in ordinacij. saj jest (pa me zanima ali kdo od vas blebetačev) tud nimam sklenjene pogodbe. vsaj take ki kaj velja-zame.