Temperature se bodo povzpele nad 40 stopinj Celzija

Foto: Profimedia
Na pohodu ekstremna vročina.
Oglej si celoten članek

Vročinski val je danes zajel Španijo, Francija se ta teden pripravlja na rekordno visoke temperature. 

Posledice toplotnega vala, ki je sledil po najbolj toplem maju v Španiji v zadnjih sto letih, bodo ekstremno visoke temperature. Kot je povedal Ruben del Campo, prdstavnik španske meteorološke agencije, bi vročinski val lahko trajal do konca tedna. 

Izpostavil je, da se bodo temperature tekom dneva v številnih španskih mestih povzpele nad 40 stopinj Celzija, medtem ko bodo tople tudi noči, temperatura se bo gibala med 20 in 22 stopinjami. Španski meteorologi opozarjajo, da tako ekstremne temperature v tem obdobju niso običajne in da so posledica globalnega segrevanja. 

Iz leta v leto huje

V zadnjih desetih mesecih je Španija prešla skozi štiri valove ekstremnih temperatur; vročinski val lanskega avgusta je prinesel rekorndo izmerjeno temperaturo, in sicer 47,4 stopinj Celzija. Sledile so izjemno visoke temperature med Božičem in novim letom, sledil je majski vročinski val, zdaj junijski. Do 43 stopinj Celzija se bo v tem tednu povzpelo v Cordobi in Sevillu, kažejo napovedi.

Španija ima tradicionalno vroča poletja, vendar, opozarjajo njihovi meteorologi, temperature so vsako leto višje, vročinski valovi trajajo dlje. 

Vročina tudi v Franciji 

Tudi večji del Francije bo ta teden zajel vročinski val s temperaturami do 40 stopinj Celzija. V Parizu se živo srebro lahko povzpne na 37 stopinj Celzija, napoveduje tamkajšnja nacionalna meteorološka služba. 

Vročinski val naj bi trajal od srede do sobote, zajel naj bi predvsem južnni del države. 

PROMO Je to najpametnejša klima na tržišču?

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:01 14. Junij 2022.

    V Dalmaciji v Zadru Bauhausu leta 2019 avgusta bilo 47 stopinj,se spomnim da je bila napovedana ohladitev in čez dva …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.