Terorist preučeval veliki pok

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sodišče v Parizu je francosko-alžirskega jedrskega fizika Adlenea Hicheurja obsodilo na štiri leta zapora zaradi sodelovanja s severnoafriško vejo teroristične mreže Al Kaida pri načrtovanju terorističnih napadov.
Oglej si celoten članek

Policija je Hicheurja, ki je v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) preučeval veliki pok, aretirala novembra 2009, potem ko so prestregli njegovo dopisovanje po elektronski pošti s predstavnikom Al Kaide v Alžiriji Mustapho Debchijem.

V sporočilih je Hicheur omenjal "morebitne cilje v Evropi, še posebej v Franciji", med njimi francosko vojaško oporišče v Cran-Grevierju blizu meje med Francijo in Švico. Na vprašanje Debchija, ali bi bil pripravljen sodelovati v enoti, ki bi delovala v Franciji, je odgovoril pritrdilno.

Zanikal, da bi hotel izvesti napade

Petintridesetletnik, ki je od aretacije za zapahi, je ob začetku sojenja proti njemu konec marca priznal, da je v času, ko je napisal sporočila, "preživljal težke čase". Je pa zanikal, da je želel izvesti teroristične napade.

Njegov odvetnik je današnjo razsodbo sodišča označil za "pravni škandal", ker je bil njegov klient obsojen zgolj na podlagi "izmenjave besed na spletu".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.