Svet
21 ogledov

Terorist preučeval veliki pok

Ogromni magnet v raziskovalnem centru CERN Reuters
Sodišče v Parizu je francosko-alžirskega jedrskega fizika Adlenea Hicheurja obsodilo na štiri leta zapora zaradi sodelovanja s severnoafriško vejo teroristične mreže Al Kaida pri načrtovanju terorističnih napadov.

Policija je Hicheurja, ki je v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) preučeval veliki pok, aretirala novembra 2009, potem ko so prestregli njegovo dopisovanje po elektronski pošti s predstavnikom Al Kaide v Alžiriji Mustapho Debchijem.

V sporočilih je Hicheur omenjal "morebitne cilje v Evropi, še posebej v Franciji", med njimi francosko vojaško oporišče v Cran-Grevierju blizu meje med Francijo in Švico. Na vprašanje Debchija, ali bi bil pripravljen sodelovati v enoti, ki bi delovala v Franciji, je odgovoril pritrdilno.

Zanikal, da bi hotel izvesti napade

Petintridesetletnik, ki je od aretacije za zapahi, je ob začetku sojenja proti njemu konec marca priznal, da je v času, ko je napisal sporočila, "preživljal težke čase". Je pa zanikal, da je želel izvesti teroristične napade.

Njegov odvetnik je današnjo razsodbo sodišča označil za "pravni škandal", ker je bil njegov klient obsojen zgolj na podlagi "izmenjave besed na spletu".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.