Tito ni izbiral, ene jedi pa ni nikoli poskusil

Foto: Derbyshire car dealer
Foto: Derbyshire car dealer
Človek, ki je v Kranju skrbel za Tita zadnjih sedem let in pol v knjigi odkriva nove zanimivosti.
Oglej si celoten članek

Jože Oseli je zadnji, ki je osebno služil Josipu Brozu Titu, bil je njegov osebni sluga. Srbski Kurir se je pozanimal, kaj je nekdanji jugoslovanski predsednik jedel. In jedel je vse, vedno pa so mu ponudili različno meso, priloge in solate. Potem je po besedah Oselija vzel krožnik in izbral, kar mu je v določenem trenutku teknilo. Pravi, da je Tito slovel kot velik hedonist.

Vedel je, kaj želi in želel je le najboljše stvari. Sprostil se je ob 20 let starem viskiju Chivas Regal, kadil je cigare iz Havane. Pri hrani pa ni bil posebej izbirčen. Razen ene stvari, ki je ni želel jesti nikoli, je jedel vse.

Magazin Titova vnukinja je prava lepotica!

Oseli v svoji knjigi "Titovi zadnji dnevi," navaja, da je bil on tisti, ki je s svojo ženo Metko zadnjih sedem let in pol skrbel za Titovo prehrano in sprejeme v njegovi rezidenci na Brdu pri Kranju. Zapisal je, da so mu nekoč ponudili polže, Tito pa je dejal: "O, ne. Polžev pa ne bi jedel."

CIA mislila, da je zbolel

Najraje je jedel tradicionalne kulinarične specialitete iz hrvaškega Zagorja. Oseli piše, da je imel Tito rad štruklje, od mesa je najraje jedel goveje meso, vsako jutro pa je pil kratki espresso brez sladkorja. Zvečer, pred spanjem, je obvezno spil čaj iz ginsenga. S tem običajem je začel leta 1977, po obisku Severne Koreje, ko je od takratnega predsednika Kim Il-Sunga čaj dobil za darilo. O Titovem ginsengu je v svojih tajnih poročilih pisala tudi CIA, pisali so celo, da je Tito zbolel in da se zdravi s čajem.

Jovanka broz Umrla je Jovanka Broz

Strokovnjaki CIA so tedaj zaključili, da gre za pripravek brez znanih zdravilnih snovi, vsekakor brez učinka na aterosklerozo (počasi napredujoč proces kopičenja holesterola iz krvi v stenah žil odvodnic - arterij), ki jo je agencija opisovala v sporočilu. Ginseng je človeku že 5.000 let znana rastlina, ki izboljša vitalnost, posebej vpliva na izboljšanje čustvene dejavnosti, obstajajo pa tudi indici, da bi lahko delovala preventivno proti nekaterim boleznim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:59 30. Julij 2017.

    butelj....le zakaj sta tistega usodnega dne seksala tvoja starša brez zaščite?

  • 08:57 30. Julij 2017.

    škoda , da ni škripnil že leta 1920

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.