Svet
1553 ogledov

Umrla je Jovanka Broz

Jovanka Broz Reuters
Vdova bivšega predsednika nekdanje Jugoslavije Jovanka Broz je umrla danes v Beogradu v starosti 89 let, je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdil direktor urgentnega centra Zlatibor Lončar. Srce se ji je ustavilo ob 11:45.

"Kljub naporom in vloženemu trudu vsega osebja v kliničnem centru se je pacientki, v bolnišnico sprejeti 23. avgusta letos, ki je bila v zelo težkem zdravstvenem stanju, v nedeljo ob 11:45 ustavilo srce," so v sporočilu za javnost zapisali v urgentnega centra Zlatibor Lončar v Beogradu.

Zadnji teden je bilo stanje Jovanke Broz kritično. Bila je brez zavesti, priključena je bila na aparate.

V bolnišnici so jo sprejeli 23. avgusta v zelo slabem stanju. Po nekaj dneh se ji stanje izboljšalo, vendar je bilo v zadnjih dneh vse slabše. "Moja Jovanka ni dobro, ni dobro," je pred dnevi v solzah dejala Nada Budisavljević, ki je sestro obiskovala vsak dan.

Ko je Jovanka v bolnišnici izvedela, da se za njeno zdravje zanimajo iz vseh strani in iz vseh nekdanjih republik nekdanje skupne države, je dejala: "To mi greje dušo.“ Na vprašanje, zakaj ni nikoli nikomur dejala, da ima zdravstvene težave, je Jovanka dejala: "Nikogar nisem želela obremenjevati," njene besede navaja srbski Blic. 

Po smrti ob Titu


Kmalu po njenem sprejetju v bolnišnico se je v javnosti sprožila debata, da ji morajo poiskati kakšno drugo namestitev, kot je razpadajoča vila na Dedinjah, v kateri je živela samotarsko življenje. Ko se je razvedelo, da je njeno zdravstveno stanje slabo, se je ta razprava umaknila v ozadje, vse več je bilo govora o njenem pogrebu. Njena želja je bila, da bi počivala ob nekdanjem možu Josipu Brozu Titu.

Pogreb bi bil v Hiši cvetja, ki je oblikovan kot mavzolej. Zaradi marmorne plošče, težke več ton, bi bil pokop ob njenem možu zelo zapleten. Zato so predstavniki države predlagali, da bi jo pokopali v prostoru ob Titovem grobu. Družina se je s tem že strinjala.

Vse so ji pobrali

Od moževe smrti dalje je živela v stanovanju na beograjskih Dedinjah, stran od oči javnosti in precej skromno. Mediji so v preteklih letih večkrat poročali o njenih finančnih težavah. Redko je dajala intervjuje. Številni so menili, da je v ozadje poniknila zaradi težav po Titovi smrti, ko so njeno premoženje podržavili. Šele 6. julija leta 2009 so ji, po skoraj 30 letih, podelili osebno izkaznico in potni list, ki sta ji ga vročila takratna ministra Ivica Dačić in Rasim Ljajić. Jovanka se je takrat ministroma zahvalila in dejala, da je srečna, ker lahko spet potuje.

Dačić: Izgubili smo zadnjo pričo naše zgodovine

Na smrt Jovanke Broz se je že odzval srbski premier Ivica Dačić, ki je njeni družini poslal žalni telegram. V njem je izpostavil, da z njeno smrtjo odhaja ena od zadnjih pomembnih prič zgodovine skupne države, ki je to dejstvo plačala s preganjanjem. "Na žalost se je krivica, ki se ji je zgodila, začela popravljati šele pred njeno smrtjo," je zapisal Dačić.

Komentarjev 6
  • Ronald Reagan 19:32 20.oktober 2013.

    jako pomembno...šanse 1:7...

  • smejka 17:34 20.oktober 2013.

    vsaka smrt nekoga prizadene,vsakogar to tudi vsaj enkrat doleti in vsi umremo,zato je prav ,da smo spoštljivi...želela sem le dodati,da je g.Jovanka umrla prav tako na nedeljo,kot njen mož Tito

  • Oxxo 17:06 20.oktober 2013.

    Tak ki drugim privošči smrt tudi sam ni vreden življenja! @anze40 in @Ronald Reagan = tudi vaju čaka gospa s koso... nič bat... vaju bo zagotovo obiskala! Mogoče celo pred tistimi na katere izlivata svoj desničarski žolč!