"To glede otrok s Paga najbolj boli"

Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Na Hrvaškem še vedno odmeva primer otrok s Paga, ki jih je oče pometal čez balkon.
Oglej si celoten članek

Praktično v vsej Hrvaški te dni razpravljajo o odgovornosti Centra za socialno delo iz Zadra in njihovi odgovornosti za grozljivo dejanje očeta, ki je na Pagu čez balkon pometal svoje otroke.

Zastavljajo se vprašanja, zakaj mladoletni otroci niso bili staršema, ki sta bila večkrat obsojena zaradi zanemarjanja otrok, odvzeti, in ali je kriv sistem, v katerem birokracija prevlada zdravi razum in človečnost. Zastavlja se tudi vprašanje odgovornosti pristojne ministrice Nade Murganić.

O aktualni temi so sinoči razpravljali tudi v oddaji HRT-ja, katere gostja je bila tudi redna profesorica oddelka za pedagogiko Filozofske fakultete na Reki dr. Jasminka Zloković. Ostro je kritizirala očitno nedelujoči sistem, ki dopušča primere, do kakršnega je prišlo na Pagu.

"Menim, da je sistem odpovedal, ne le sistem socialne skrbi, ne gre le za to, da so otroci oziroma družina imeli odločbo, da se jih preverja, a se to ni zgodilo na način, kakršen bi se po uradni dolžnosti moral," je izpostavila in dodala, da jo najbolj boli to, da če bi bilo pod vprašajem reševanje štirih mačjih mladičev, bi bili bolj uspešni.

"Sprašujem se tudi, kako to, da šola ni prepoznala zapuščene in preplašene otroke? Kako to da nihče iz okolice ni tega opazil?" se je vprašala profesorica.

Sodišče priznalo Novo glede grozljivke na Pagu

Foto: facebook Oče, ki je na Pagu štiri otroke vrgel skozi okno

Ministrica: Nasilja ni moč preprečiti

Ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić je po drugi strani v oddaji poudarila, da nasilja nikakor ni možno preprečiti.

V oddaji so ji zastavili vprašanje, kakšna bo prihodnost travmatiziranih otrok s Paga. "Poglejte, ministrica tega ne ocenjuje. Gotovo bodo v pristojnih centrih s pomočjo zunanjih strokovnjakov ocenili, kako bi pomagali otrokom in jim omogočili ustrezen razvoj. Kar želim izpostaviti je, da nasilja nikakor ne moremo preprečiti. Pomembno je, da opravimo svoje obveznosti in da zanje tudi prevzamemo odgovornost. Hkrati lahko potem to terjamo tudi s strani ostalih resorjev."

Starša iz Paga Kaj sta starša s Paga počela svoji najstarejši hčerki

Grozljivo V takšnem so živeli otroci na Pagu

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.