''To je biološka Fukušima"

Foto: Epa
Foto: Epa
Pandemija se zaostruje tudi v Braziliji, kjer so prvič zabeležili več kot 4000 smrti v povezavi s koronavirusom v enem samem dnevu.
Oglej si celoten članek

Prejšnje dni so bile v Braziliji številke bistveno nižje. Po poročanju lokalnih medijev naj bi šlo tudi za številne primere naknadno potrjenih smrti med velikonočnimi prazniki.

Več kot 4000 mrtvih so v enem dnevu potrdili zgolj v ZDA, ki je vodilna v svetu po številu umrlih zaradi covida-19. Po črni statistiki ji sledi Brazilija, kjer po novem letu virusa ne nadzorujejo več. Zdravstveni sistem je pred kolapsom, zmanjkuje pa tudi zdravil in medicinskih pripomočkov.

Bolnišnično oskrbo potrebuje čedalje več mlajših. Doslej so skupno potrdili več kot 13 milijonov okužb, umrlo je skoraj 337.000 covidnih bolnikov. Prvi odmerek cepiva je prejelo manj kot 10 % prebivalstva.

''To je biološka Fukušima," je za Reuters povedal brazilski zdravnik in profesor na Univerzi Duke Miguel Nicolelis.

Predsednik Jair Bolsonaro, ki je znan po zanikanju grožnje covid-19, je izrazil dvom tudi v učinkovitost cepiv. Še vedno se izogiba omejitvam v korist javnega zdravja, kot so nošenje mask in lockdown, tudi med naraščajočim pritiskom, da bi njegova vlada odgovarjala na krizo zaradi koronavirusa.

Bolsonarova vlada ima novega ministra za zdravje, ki je že četrti od začetka pandemije, prav tako pa so se zamenjali ministri za zunanje zadeve, pravosodje in obrambo. Pozneje je imenoval tudi nove vodje vojske, mornarice in zračnih sil države.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:11 7. April 2021.

    Spet strašenje s krstami in podobnimi zadevami, Čudno, da niste objavili kake slike krste v McDonalds drive-inu, patetika.

  • 09:56 7. April 2021.

    Če je doslej v Braziliji z 212 mio. prebivalcev umrlo za covidom 337.000 ljudi, to znese 0,16%. V Sloveniji z …

  • 09:17 7. April 2021.

    Erhm, jedrska nesreča v Fukušimi ni povzročila večjega števila smrtnih žrtev. Če pa je mislil na potres in tsunami, je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.