Svet
3458 ogledov

''To je biološka Fukušima"

Brazilija koronavirus smrtne žrtve Epa
Pandemija se zaostruje tudi v Braziliji, kjer so prvič zabeležili več kot 4000 smrti v povezavi s koronavirusom v enem samem dnevu.

Prejšnje dni so bile v Braziliji številke bistveno nižje. Po poročanju lokalnih medijev naj bi šlo tudi za številne primere naknadno potrjenih smrti med velikonočnimi prazniki.

Več kot 4000 mrtvih so v enem dnevu potrdili zgolj v ZDA, ki je vodilna v svetu po številu umrlih zaradi covida-19. Po črni statistiki ji sledi Brazilija, kjer po novem letu virusa ne nadzorujejo več. Zdravstveni sistem je pred kolapsom, zmanjkuje pa tudi zdravil in medicinskih pripomočkov.

Bolnišnično oskrbo potrebuje čedalje več mlajših. Doslej so skupno potrdili več kot 13 milijonov okužb, umrlo je skoraj 337.000 covidnih bolnikov. Prvi odmerek cepiva je prejelo manj kot 10 % prebivalstva.

''To je biološka Fukušima," je za Reuters povedal brazilski zdravnik in profesor na Univerzi Duke Miguel Nicolelis.

Predsednik Jair Bolsonaro, ki je znan po zanikanju grožnje covid-19, je izrazil dvom tudi v učinkovitost cepiv. Še vedno se izogiba omejitvam v korist javnega zdravja, kot so nošenje mask in lockdown, tudi med naraščajočim pritiskom, da bi njegova vlada odgovarjala na krizo zaradi koronavirusa.

Bolsonarova vlada ima novega ministra za zdravje, ki je že četrti od začetka pandemije, prav tako pa so se zamenjali ministri za zunanje zadeve, pravosodje in obrambo. Pozneje je imenoval tudi nove vodje vojske, mornarice in zračnih sil države.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
 • Avatar lolekbolek
  lolekbolek 11:11 07.april 2021.

  Spet strašenje s krstami in podobnimi zadevami, Čudno, da niste objavili kake slike krste v McDonalds drive-inu, patetika.

 • Kirka 09:56 07.april 2021.

  Če je doslej v Braziliji z 212 mio. prebivalcev umrlo za covidom 337.000 ljudi, to znese 0,16%. V Sloveniji z 2 mio.preb. je umrlo cca. 4.000 ljudi, kar znese 0,20%. Kje je torej biološka Fukušima? In katera vlada je nesposobnejša?

 • popokatopetl 09:17 07.april 2021.

  Erhm, jedrska nesreča v Fukušimi ni povzročila večjega števila smrtnih žrtev. Če pa je mislil na potres in tsunami, je bilo res čez 15.000 žrtev, ampak na precej širšem območju.