To je Putinova predstavnica poudarila o tretji svetovni vojni

Foto: Epa
Foto: Epa
Stoti dan ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini.
Oglej si celoten članek

Je na obzorju svetla luč pri iskanju rešitve glede Ukrajine ali vendarle še poglabljanje konflikta? "Ali je tretja svetovna vojna možna? Je morda že v teku? Kakšno obliko bo imela? To so teme, o katerih mnogi razpravljajo. Namesto da govorimo o tretji svetovni vojni, bi bilo bolje, da bi razpravljali, kako jo preprečiti," je po poročanju agencije Tass izpostavila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. 

Izpostavila je, da Moskva že leta izpostavlja, da mednarodno pravo in Združeni narodi morajo služiti kot zaščitna mreža pred tretjo svetovno vojno. Glede na to, da so se vzpostavili po drugi svetovni vojni kot jamstvo  v izogib podobni vojni, so na ta ali oni način storili svoje delo, je menila Zaharova. 

Hkrati je poudarila, da Rusija že tri ali štiri leta beleži "željo kolektivnega zahoda, da zbriše mednarodno pravo in namesto tega uvede delitev sveta, utemeljen na njihovih pravilih. "To je zelo nevarno, saj to podrazumeva diktaturo ene skupine držav, s čimer grozi zamajanje ravnotežja na svetu in onemogoča drugim državam, da bi realizirale svoje interese." 

Pogajanja za žito v izogib lakoti

Združeni narodi so medtem danes sporočili, da vodijo zapletena pogajanja z Rusijo glede deblokade ukrajinskih pristanišč in sprostitve več deset milijonov ton žita. Vest je sporočil koordinator ZN za krizo v Ukrajini Amin Awad, ki je dodal, da je optimističen, da bodo pogajanja doživela preboj. 

Medtem ko potekajo prizadevajo za ponovno odprtje pristanišč, pa ZN preučujejo tudi druge možnosti, kako iz Ukrajine odpeljati nujno potrebno žito, vključno s tovornjaki, vlaki ali prek pristanišč v sosednjih državah.

V Afriki kriza brez primere 

Hkrati Združeni narodi opozarjajo, da se zlasti afriške države, ki več kot polovico svoje porabe pšenice uvozijo iz Ukrajine in Rusije, soočajo s krizo "brez primere". Cene hrane naj bi v Afriki presegle cene po arabski pomladi leta 2011 in prehranskih nemirih leta 2008.

Prav to je bila tema tudi današnjih pogovorov Vladimirja Putina s predsednikom Afriške unije Mackijem Sallom, ki ga je ruski predsednik gostil v Sočiju. Na dnevnem redu so bile predvsem pomanjkanje hrane po svetu in zaloge žita, ki so obtičale v ukrajinskih pristaniščih. Sall je Putina pozval, naj se zaveda, da so tudi afriške države, čeprav daleč od prizorišča, žrtve konflikta.

Predsednik AU je dejal, da bi moralo vse, kar zadeva hrano, žito, gnojila, ostati zunaj sankcij. Prav tako je opozoril, da zaradi sankcij afriške države nimajo več dostopa do ruskega žita in gnojil, ki so ključnega pomena za afriško kmetijstvo.

Putin: Rusija je na strani Afrike 

Putin v svojem govoru pred novinarji ni omenil dobave žita, vendar je dejal, da je bila Rusija vedno na strani Afrike in da si zdaj želi okrepiti sodelovanje. Ukrajina je bila pred invazijo vodilna izvoznica koruze in pšenice ter je sama ustvarila 50 odstotkov svetovne trgovine s sončničnimi semeni in oljem. Trenutno pa so njena pristanišča blokirana, izvoz žita pa omejen.

Putin je sicer že izrazil pripravljenost poiskati načine za izvoz žita, ki je obtičalo v ukrajinskih pristaniščih, a je pri tem od Zahoda zahteval odpravo sankcij.

Sto dni kasneje Damijan: Sankcije proti Rusiji škodujejo nam, Rusiji pa koristijo Svet Ameriški obveščevalci: To se dogaja s Putinovim zdravjem

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:49 3. Junij 2022.

    Putinu se jebe za lakoto v Afriki, jebe se mu za mlade Ruse, ki umirajo za njegovo vojno, jebe se …

  • 20:55 3. Junij 2022.

    rusija ali lakota ... milijoni ... usa naj se odloči, sej to je njihov projekt, da pocrka na milijone folka

  • 19:30 3. Junij 2022.

    Hvala avtorju za, dober prispevek .👍

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.