To se ni zgodilo že tisočletje, vplivi bodo tudi pri nas

Foto: Profimedia
Strokovnjaki opozarjajo na posledice pojava, ki so ga zabeležili v Atlantiku in ki ima lahko hude posledice tako za življenje na obeh straneh oceana kot tudi za živelj v njem.
Oglej si celoten članek

Premikanje vode v Atlantskem oceanu, ki ustvarja Zalivski tok od Mehiškega zaliva in proti Evropo prinaša toplo vreme, je najbolj šibek v celem tisočletju. Po najnovejših podatkih je vzrok tako imenovani klimatski zlom, piše Guardian. 

Še vnaprejšnja slabitev tega toka, predvsem pa slabitev atlantskega preklopnega kroženja (angleška kratica AMOC), ki je del omenjenega toka, bi lahko povzročilo več nevihtnega vremena v Veliki Britaniji, širše po Evropi pa po eni strani ostrejše zime, po drugi pa pogostejše vročinske valove in obdobja suše.  

Strokovnjaki predvidevajo, da v kolikor se bo globalno segrevanje nadaljevalo, bi AMOC oslabel še za 34 do 45 odstotkov do konca stoletja, kar bi bilo blizu točke preobrata, ko bi meteorološki sistem postal nepovratno nestabilen. 

Na ameriški strani bi se vzdignil nivo vode na atlantski obali ZDA, sledile bi katastrofalne posledice. Stefan Ramstorf iz Potsdamskega inštituta za preučevanje vpliva klimatskih sprememb, je za Guardian povedal, da bi na evropski strani slabljenje toka povzročilo predvsem več vročinski valov. 

Dodal je, da je cirkulacija v Atlantiku že upočasnjena za kakih 15 odstotkov in da se posledice že vidijo. Česa takšnega strokovnjaki niso zabeležili v zadnjih tisoč letih; dogajanje spremljajo že nekaj let in izražajo zaskrbljenost, da bi se lahko tok popolnoma zaustavil. Nova študija nakazuje, da do tega gotovo ne bo prišlo še nekaj desetletij, vendar pa da bo postopek hitrejši, če se bo še naprej razvijalo globalno segrevanje. 

Čeprav so že raziskave iz leta 2018 so pokazale na slabitev AMOC-a, pa je v novi študiji, objavljeni v časopisu Nature Geoscience, jasno nakazano, da so za pojav, do katerega ni prišlo v zadnjih tisoč letih, v celoti povzročeni zaradi človeka. 

Strokovnjaki so bili prej prepričanja, da bi slabitev zaivskega toka lahko pripeljalo do močnih ledenih zim v Zahodni Evropi in drastičnih sprememb širom obal Atlantika. AMOC je velik del Zalivskega toka, opisan kot nekakšen transportni trak, ki prinaša toplo vodo z ekvatorja. Ta tok se je tudi prej zaustavljal, ob koncu zadnje ledene dobe, kar dokazuje, kako drastična in redka je zdaj zabeležena sprememba. Zalivski tok je med drugim porušen tudi s taljenjem arktičnega leda, saj velika količina hladne vode na jugu Grenlandije ruši tok AMOC-a, kar bo zagotovo prineslo vse bolj ekstremne vremenske pojave, ko se bo klima segrevala. 

Med drugim slabljenje AMOC-a lahko ogrozi tudi živelj v oceanih, sklene Guardian. 

Vreme Pozor, novo opozorilo Arsa

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:23 2. Marec 2021.

    Hm..Kakšen nasloV? Kako veste, da se to ni zgodilo že" tisočletje"?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.