Slovenija
14443 ogledov

Pozor, novo opozorilo Arsa

Oblaki
Agencija za okolje svari pred tem pojavom. Nevarnost naj bi zvečer minila. Napoved tudi za prihodnji teden.

Arso je izdal opozorilo glede visoke onesnaženosti zraka z delci PM10. Pričakovana je povseod, razen v Kopru in Novem mestu, kjer naj bi bila onesnaženost zmerna. Koncentracije so bile po jutranjih visokih, najvišje zvečer. 

Kot pojasnjujejo na Arsu, povišana onesnaženost je posledica predvidene izrazite temperaturne inverzije, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere. Ljudem priporočajo, naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja. Poleg tega naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter naj ne kurijo na prostem.

Napoved za vikend

Vremenoslovci za danes sicer skozi ves dan napovedujejo jasno vreme, najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 stopinj Celzija. Jutri zjutraj se bo od severa pooblačilo, ponekod v notranjosti bo prehodno možna kakšna kaplja dežja, čez dan se bo znova delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, najvišje dnevne od 8 do 13, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

V nedeljo bo precej jasno, zjutraj in dopoldne bo predvsem na vzhodu nekaj nizke oblačnosti. Burja na Primorskem bo slabela in zvečer ponehala. Še nekoliko hladneje bo kot v soboto. V ponedeljek bo jasno s hladnim jutrom.

Napoved od 1. do 6. marca 

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Naši kraji bodo sprva v območju visokega zračnega tlaka, v višinah bo proti območju Alp od severa dotekal razmeroma suh zrak. Predvidoma v četrtek nas bo dosegla oslabljena vremenska motnja, vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu. 

V prvi polovici tedna bo prevladovalo suho in dokaj sončno vreme. Temperature bodo letnemu času primerne, zjutraj bo malo pod lediščem, popoldne pa večinoma od 10 in 15 stopinj. Predvidoma v četrtek se bo verjetnost za padavine nekoliko povečala. Po četrtku bi se lahko ohladilo, napoved sklenejo na Arsu.

Gozd pozimi; sonce pozimi; zima Slovenija Slovenija Vreme: Tukaj je padel slovenski februarski rekord

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar stoychi
    stoychi 06:16 27.februar 2021.

    malo pozno so se zbudili iz zimskega spanja že en teden je koncentracija PM2,5 nad južno Slovenijo neznosna in nima nobene veze s kurjenjem ampak z izpusti letal. Treba pa je početi točno nasprotno od tega, kar priporoča ARSO: https://www.flightradar24.com/43.1,14.1/4

  • Patriot2021 14:21 26.februar 2021.

    Treba pojačad corona delce ker okuženost upada.