To zahtevajo "revni" ruski mobiliziranci

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Neodvisna študija v Rusiji kaže, da je večina ruskih vojaških rezervistov bila vpoklicana iz revnejših regij. So se pa v Rusiji že začeli upori, tako rezervisti v regiji Omsk zahtevajo plačilo za sodelovanje v posebni operaciji v Ukrajini.
Oglej si celoten članek

Po poročanju Sky Newsa je skupina vojakov iz Omska javno pozvala ruske oblasti, naj vojakom rezervistom plačajo udeležbo v t. i. posebni vojaški operaciji Rusije v Ukrajini. Iz posnetka, ki ga je objavil portal SOTA, je razvidno, da vojaki kot razloge navajajo to, da so doma morali pustiti družine, da so se lahko vključili v Putinovo mobilizacijo, ki je bila zaukazana konec septembra. Eden od vojakov, ki se je izpostavil v govoru, je dejal: "Imamo vprašanje. Kot prvo, bomo plačani tisti, ki smo mobilizirani? Govorim o materialni pomoči, ki je potrebna našim družinam, oni morajo jesti. Kmalu nas lahko pošljejo stran od tu in ne vemo, kaj se bo z nami zgodilo."  Spomnil je še, da ima velika večina kredite, ki jih zdaj ne bodo mogli odplačevati, zato zahtevajo tudi odloge plačila za obstoječe kredite. 

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je sicer danes zanikal, da bi 700.000 moških zapustilo Rusijo od Putinovega ukaza delne mobilizacije vojakov. "Nimamo točnega podatka, a zagotovo jih ni 700.000," je sporočil Peskov. 

Foto/Video Ruska velemesta prvič v nerazložljivem soju, zavladala panika

Neodvisna študija preiskovalnih novinarjev je sicer pokazala, da je Rusija do zdaj večino vojaških rezervistov mobilizirala iz revnejših regij, poroča The Moscow Times. Največ, kar 5,5 odstotka mobiliziranih rezervistov prihaja iz sibirske regije Krasnojarsk, ugotavljajo. Sevastopol jih je dodal 4 odstotke, najrevnejši regiji Burjatija in Dagestan pa 3,7 oz. 2,6 odstotka. Nasprotno: najbogatejši regiji, to sta Moskva in Sankt Peterburg sta prispevali precej manj kot 1 odstotek rezervistov. V dveh tednih je bilo v Rusiji sicer mobiliziranih vsaj 213.000 rezervistov iz 53 regij, še dodajajo. Spomnimo: ob napovedi delne mobilizacije so ruske oblasti dejale, da se pričakuje mobilizacijo okoli 300.000 rezervistov. 

Medtem se je na družbenih omrežjih razširil videoposnetek, ki ga je z javnostjo na Twitterju delil BBC-jev sodelavec Francis Scarr, s katerega je razvidno, da so vpoklicanim vojakom pred odhodom na fronto priskrbeli tudi nekaj malega zabave, in sicer je v Jekaterinburgu v vojaškem taboru št. 32 vojakom za vzpodbudo zapela mična gospodična.

Putin: Ukrajinci ne bodo obravnavani drugače

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer za eno od ruskih televizij v intervjuju povedal, da po priključitvi skoraj petine ukrajinskega ozemlja (regije Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje) Rusi ne bodo delali razlike med Ukrajinci in Rusi. "Vedno, ne glede na tragedije današnjih dni, smo in bomo spoštovali ukrajinski narod, ukrajinsko kulturo, jezik, literaturo itd. Nikoli nismo dopustili, da bi se dogajalo to, kar se dogaja v Ukrajini v odnosu do ruske kulture in ruskega jezika," je dejal Putin.

"Nadaljevali bomo svojo pot, vse Ukrajince bomo obravnavali s spoštovanjem. Tri milijone ruskih državljanov je ukrajinskega porekla, a nikoli nismo delali nikakršne razlike. In je tudi ne bomo med Ukrajinci in Rusi," je v intervjuju še dodal Putin.

Napad na Zaporožje

Rusija je sicer po poročanju ukrajinskih medijev danes ponoči izvedla oster napad na Zaporožje. V raketnem napadu, ki je danes zgodaj zjutraj pretresel ukrajinsko mesto, sta umrli najmanj dve osebi, je sporočil guverner regije Zaporožje Oleksandr Staruh. Po navedbah lokalnih oblasti je sedem ruskih raket zadelo stanovanjske stavbe v mestu, povzročilo več požarov in precejšnje uničenje, poroča britanski BBC.  Prebivalce je guverner pozval k previdnosti, saj po njegovi oceni obstaja velika verjetnost ponovnih napadov, navaja BBC.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • Syn
    06:22 7. Oktober 2022.

    Ha..ha..ha..ha.. 🤣 Vedno ko berem to ukronaci propagando , se moram smejat. Vidim samo vire teh informacij in me že …

  • 00:19 7. Oktober 2022.

    Putin mobilizira podobno kot, naš heroj Ištvan. Ali so to mladi, nevzgojeni in intelektualno deficitarni. Ali pač starejši, neuki in …

  • 19:23 6. Oktober 2022.

    OK, malce čistega vina: prej so pošiljali v boj nekakšne poklicne vojake, pa niso kaj dosti opravili. Sedaj so na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.