Toliko so od cepiv zaslužili v Astrazeneci

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
AstraZeneca je prvič razkrila številke, ki jih prinaša prodaja enega od vodilnih cepiv proti covidu-19.
Oglej si celoten članek

Cepivo, ki velja za enega cenejših na trgu, je britansko farmecevtsko podjetje AstraZeneca razvilo v sodelovanju z univerzo v Oxfordu. Zaupanje vanj v javnosti upadlo, potem ko so v podjetju dodatno razkrili, da lahko pri manjšem deležu cepljenih povzroča krvne strdke.

AstraZeneca je v prvem letošnjem četrtletju vknjižil 7,32 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki iz naslova prodaje cepiva proti covidu-19 so v prvem letošnjem četrtletju znašali 275 milijonov dolarjev.

Evropska komisija je tudi sprožila pravni postopek proti AstraZeneci zaradi kršenja dogovora o nakupu cepiva proti covidu-19.

Čisti dobiček podjetja se je sicer v prvem letošnjem četrtletju podvojil na 1,56 milijarde dolarjev. Prihodki so poskočili za že omenjenih 15 odstotkov, brez upoštevanja cepiva proti covidu-19 pa so bili višji za 11 odstotkov in so znašali 7,045 milijarde dolarjev.

Četrtletno poslovanje podjetja je okrepila prodaja zdravil za paciente z rakom. So pa ob tem v AstraZeneci posvarili, da je pandemija covida-19 zmanjšala tako diagnosticiranje kot zdravljenje drugih bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.