Svet
336 ogledov

Toliko so od cepiv zaslužili v Astrazeneci

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
AstraZeneca je prvič razkrila številke, ki jih prinaša prodaja enega od vodilnih cepiv proti covidu-19.

Cepivo, ki velja za enega cenejših na trgu, je britansko farmecevtsko podjetje AstraZeneca razvilo v sodelovanju z univerzo v Oxfordu. Zaupanje vanj v javnosti upadlo, potem ko so v podjetju dodatno razkrili, da lahko pri manjšem deležu cepljenih povzroča krvne strdke.

AstraZeneca je v prvem letošnjem četrtletju vknjižil 7,32 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki iz naslova prodaje cepiva proti covidu-19 so v prvem letošnjem četrtletju znašali 275 milijonov dolarjev.

Evropska komisija je tudi sprožila pravni postopek proti AstraZeneci zaradi kršenja dogovora o nakupu cepiva proti covidu-19.

Čisti dobiček podjetja se je sicer v prvem letošnjem četrtletju podvojil na 1,56 milijarde dolarjev. Prihodki so poskočili za že omenjenih 15 odstotkov, brez upoštevanja cepiva proti covidu-19 pa so bili višji za 11 odstotkov in so znašali 7,045 milijarde dolarjev.

Četrtletno poslovanje podjetja je okrepila prodaja zdravil za paciente z rakom. So pa ob tem v AstraZeneci posvarili, da je pandemija covida-19 zmanjšala tako diagnosticiranje kot zdravljenje drugih bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.