Tragičen dan za Ano Frank

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na današnji dan pred 67 leti je gestapo vdrl v skrivališče družine Ane Frank. Njen dnevnik danes lahko beremo v 55 jezikih.
Oglej si celoten članek

4. avgusta leta 1944 je gestapo odkril skrivališče družine Ane Frank v Amsterdamu in vso družino odpeljal v koncentracijsko taborišče Bergen-Belsen, kjer je Ana v začetku leta 1945 umrla. Osvoboditev je dočakal le njen oče Otto, ki je po vojni objavil hčerkin dnevnik. Njena zgodba je bila prevedena v 55 jezikov, Ana Frank pa je postala ena najbolj znanih tragičnih junakinj 2. svetovne vojne. Hišo, v kateri se je skrivala njena družina so Nizozemci preuredili v muzej.

Tragična zgodba 2. svetovne vojne

Anino kratko življenje je najprej za zaznamoval njen 13. rojstni dan, ko je za darilo prejela dnevnik, nato pa izbruh druge svetovne vojne, o kateri je v njem največ pisala. Le nekaj zapiskov dnevnika je posvečenih običajnemu vsakdanu 13-letnice, ki hodi v šoli, jo skrbi učni uspeh in nekaj pove o svojih sošolkah in sošolcih. Slab mesec po prejemu dnevnika namreč izbruhne druga svetovna vojna, družina pa se preseli v skrivno bivališče v Amsterdamu.

Prva in zadnja ljubezen

Ana o bivanju v omejenem majhnem stanovanju, ki si ga je družina delila z družino Van Pels, piše dve leti, dokler skrivališča ne odkrijejo Nemci. Družina si z vsakdanjimi gospodinjskimi opravili in branjem knjig poskuša naraditi življenje, ki ga prekinjajo alarmi in zračni napadi, kar se da normalno. Med drugim pripoveduje tudi o prvi ljubezni, ko se zaljubi v sostanovalca, vendar se ljubezenska zgodba nesrečno konča, saj dekle vojne ne preživi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.