Svet
46 ogledov

Tragičen dan za Ano Frank

Ana Frank. Žurnal24 main
Na današnji dan pred 67 leti je gestapo vdrl v skrivališče družine Ane Frank. Njen dnevnik danes lahko beremo v 55 jezikih.

4. avgusta leta 1944 je gestapo odkril skrivališče družine Ane Frank v Amsterdamu in vso družino odpeljal v koncentracijsko taborišče Bergen-Belsen, kjer je Ana v začetku leta 1945 umrla. Osvoboditev je dočakal le njen oče Otto, ki je po vojni objavil hčerkin dnevnik. Njena zgodba je bila prevedena v 55 jezikov, Ana Frank pa je postala ena najbolj znanih tragičnih junakinj 2. svetovne vojne. Hišo, v kateri se je skrivala njena družina so Nizozemci preuredili v muzej.

Tragična zgodba 2. svetovne vojne

Anino kratko življenje je najprej za zaznamoval njen 13. rojstni dan, ko je za darilo prejela dnevnik, nato pa izbruh druge svetovne vojne, o kateri je v njem največ pisala. Le nekaj zapiskov dnevnika je posvečenih običajnemu vsakdanu 13-letnice, ki hodi v šoli, jo skrbi učni uspeh in nekaj pove o svojih sošolkah in sošolcih. Slab mesec po prejemu dnevnika namreč izbruhne druga svetovna vojna, družina pa se preseli v skrivno bivališče v Amsterdamu.

Prva in zadnja ljubezen

Ana o bivanju v omejenem majhnem stanovanju, ki si ga je družina delila z družino Van Pels, piše dve leti, dokler skrivališča ne odkrijejo Nemci. Družina si z vsakdanjimi gospodinjskimi opravili in branjem knjig poskuša naraditi življenje, ki ga prekinjajo alarmi in zračni napadi, kar se da normalno. Med drugim pripoveduje tudi o prvi ljubezni, ko se zaljubi v sostanovalca, vendar se ljubezenska zgodba nesrečno konča, saj dekle vojne ne preživi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.