Trump besni, v ključnih državah izgublja prednost

Foto: Epa
Foto: Epa
Trump še vedno trdi, da so glasovnice, oddane po pošti, prevara.
Oglej si celoten članek

V več ključnih državah sta izenačena, a Bidenu kaže bolje

V ZDA sicer še vedno štejejo glasove po torkovih predsedniških volitvah. Po poročanju CNN ima Biden trenutno zagotovljenih 227 elektorskih glasov, Trump pa 213. Zmagovalec jih potrebuje najmanj 270. V več ključnih državah sta si kandidata praktično izenačena, ponekod Biden vodi za manj kot odstotno točko, prednost pa je dobil v zadnjih nekaj urah. Glasove še vedno preštevajo v Wisconsinu (vodi Biden), Michiganu (vodi Biden), Mainu (vodi Biden), Pennsylvanii (vodi Trump), Severni Karolini (vodi Trump), Georgii (vodi Trump), Arizoni (vodi Biden), Nevadi (vodi Biden) in na Aljaski (vodi Trump).

xxx

Volilna udeležba na torkovih predsedniških volitvah v ZDA, ki se jih je udeležilo več kot 160 milijonov volivcev, je bila 66,9-odstotna, kažejo podatki portala U.S. Elections Project. To je najvišja udeležba na ameriških predsedniških volitvah v zadnjih 120 letih, je tvitnil ustanovitelj portala Michael McDonald.

Čestitke za zmago Janša besno tvita v podporo Trumpu, Evropa se čudi

Prednost po njegovem mnenju začela "čudežno izginjati"

Ameriški predsednik Donald Trump je danes tvitnil, da je zaradi kupov glasovnic, ki so se, kot je dejal, pojavile kar naenkrat, začel izgubljati v državah, kjer je še ponoči vodil pred demokratskim kandidatom Joejom Bidnom.

"Sinoči sem vodil, precej solidno, v številnih ključnih državah, ki jih v skoraj vseh primerih vodijo in nadzorujejo demokrati," je tvitnil Trump. Nadaljeval je, da je nato začela prednost v zveznih državah "čudežno izginjati", ko so začeli šteti glasove, oddane po pošti, ki naj bi pojavili kar naenkrat. Trump v tvitu ni pojasnil ali podkrepil svojih trditev, ameriške oblasti pa zaenkrat ne poročajo o nepravilnostih na volitvah.

Zdaj se je oglasil ponovno in zapisal, da se "zelo trudijo, da bi prednost 500 tisoč glasov v Pennsylvanii izginila".

Veliko volivcev je zaradi epidemije glasovnice namreč oddalo po pošti, saj so se želeli izogniti odhodu na volišče in možnemu izpostavljanju okužbi s covidom-19. Zato je bilo že pred volilnim dnem pričakovati, da se bo štetje glasov zavleklo.

Trump že zbira sredstva za sodno bitko

Po poročanju ameriške CNN Trumpova kampanja že zbira sredstva za pravno bitko zaradi rezultatov volitev. Od polnoči naj bi podpornikom poslali že šest e-poštnih sporočil, v katerih prosijo za finančno podporo. V vseh prošnjah so navedli, da potrebujejo pomoč, ker skušajo demokrati "ukrasti volitve", čeprav dokazov, da je pri štetju glasov prišlo do kakršnih koli nepravilnosti, ni.

Kaos v ZDA Odzivi: "Trumpov govor 'škandalozen' ..."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:50 4. November 2020.

    Trump je že zmagal če se ne veste, bi že zdavnaj moglo biti konec, ampak satanisti uni k vas plačujejo …

  • 19:30 4. November 2020.

    Huh, po eni strani bi privoščil Američanom, da ga bodo morali prenašati še 4 leta. Tako, kot sociološki eksperiment, do …

  • 19:14 4. November 2020.

    Za Trumpa, naj zmaga@

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.