Svet
13906 ogledov

Odzivi: "Trumpov govor 'škandalozen' ..."

1/9
Ekipa predsedniškega kandidata Bidna je zgrožena zaradi izjav predsednika Trumpa, ki je zagrozil, da bi lahko od vrhovnega sodišča zahteval konec preštevanja glasov. "Še nikoli v naši zgodovini ni skušal predsednik ZDA Američanom odvzeti njihovega glasu na nacionalnih volitvah," so sporočili.

V ZDA preštevajo glasovnice predsedniških volitev, trenutno po elektorskih glasovih vodi Joe Biden, čeprav aktualni predsednik Donald Trump še lahko osvojil ključne zvezne države. Na izide bo zaradi glasovanja po pošti morda treba počakati še nekaj dni, sicer sta oba predsedniška kandidata prepričana v zmago.

Trenutno ima Biden 224 elektorskih glasov, Trump pa 213. Za nekatere ključne države izidi še niso znani, med njimi v Pensilvaniji, kjer po delnih izidih sicer vodi Trump.

Trump je med nagovorom volivcem in podpornikom v Beli hiši svojo zmago že razglasil in za povrh napovedal poziv vrhovnemu sodišču, naj zaustavi štetje glasov. "Kar se mene tiče, smo že zmagali," je dejal.  .

"Po zaslugi ameriškega ljudstva so danes za nas glasovali milijoni, velika skupina ljudi pa jih to poskuša razvrednotiti in tega ne bomo dovolili. Pripravljali smo se na praznovanje in zdaj je vse odpovedano," je dejal v svojem slogu. 

"Pripravljali smo se, da bomo zmagali na teh volitvah. Iskreno, mi smo zmagali na teh volitvah," je še povedal. Pred tem je na Twitterju obtožil demokrate, da želijo "ukrasti volitve".

Iz ekipe Joeja Bidna so medtem sporočili, da so zgroženi zaradi Trumpove grožnje, da bi lahko od vrhovnega sodišča zahteval konec preštevanja glasov. Izjava se jim zdi škandalozna. 

Na Trumpov govor se je ostro odzvala vodja kampanje Jen O’Malley Dillon, ki je ravnanje trenutnega predsednika oziroma njegovo izjavo označila kot "nezaslišano, brez primere in napačno".

"Nocojšnja izjava predsednika o poskusu ustavitve štetja pravilno oddanih glasovnic je bila nezaslišana, brez primere in nepravilna. To je golo in nezaslišano prizadevanje, s katerim se želi odvzeti demokratične pravice ameriškim državljanom," je dejala. 

"Še nikoli v naši zgodovini ni skušal predsednik ZDA Američanom odvzeti njihovega glasu na nacionalnih volitvah," je dodala.

Poudarila je še, da Trump nima pravne podlage, da bi se lahko razglasil za zmagovalca ali vplival na štetje glasov. "Imamo pripravljene pravne strokovnjake," je dodala.

Biden ima glede na najnovejše projekcije 238 elektorskih glasov, Trump pa 213. Za zmago je potrebnih 270 glasov. V večini držav zmagovalec pobere vse elektorske glasove, izjemi sta Nebraska in Maine, kjer se delijo proporcionalno.

Še vedno niso znani rezultati predsedniških volitev iz sedmih zveznih držav, med drugim ključnih Pensilvanije, Michigana, Wisconsina, Georgije in Severne Karoline.

Scenarij iz "nočne more"

 | Avtor:
Sicer je Trump v današnjem govoru naredil natanko to, kar je nakazoval že mesece pred volitvami; predčasno razglasiti zmago, če vodi, rezultat pa bo nelegitimen zaradi domnevne kraje volitev v primeru, da izgubi. Pri tem je treba vztrajati, da se vsi glasovi štejejo v volilno noč, nepreštete glasove pa je treba odvreči.

Trump je v večini svoje kampanje dvomil v legitimnost množičnega glasovanja po pošti, ki je sicer pogosta praksa v nekaterih zveznih državah ZDA, a je bilo letos zaradi pandemije koronavirusa takšno glasovanje še veliko bolj množično. Na dan volitev je tako ameriški predsednik znova napadel odločitev vrhovnega sodišča, ki pravi, da je štetje dopisnih glasov, ki prispejo po zaprtju volišč, vendar so poslani na dan volitev, povsem legitimno.

Zanimivo je, da Trumpov odpredsednik Mike Pence ni hotel prezgodaj razglasiti zmage in je poskušal ublažiti Trumpovo sporočilo. A škoda je že bila storjena, piše analitik BBC-ja Anthony Zurcher, ki je trenutno dogajanje označil kot "scenarij iz nočne more," ki se ga mnogi Američani bojijo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 9
  • simona32 17:22 04.november 2020.

    Komu ustreza ta članek? Trenutna situacija na volitvah je prav obratna. Prihaja do zlorab s strani demokratov, kar je bilo pričakovati. Sky news Australia objektivno poroča o tem . Sicer pa oba trdita, da sta zmagovalca, potrudite se biti objektivni, ...prikaži veči, če se greste novinarstvo.

  • rozi6 14:55 04.november 2020.

    Mediji, prenehajte s tem negativizmom, ustrahovanje, zavajanjem in še čem. Celi državi povzročate neizmerno škodo. V teh zares težkih časih ljudje pričakujemopodporo in častno držo medijev, ne pa to.

  • Avatar MS
    MS 13:54 04.november 2020.

    Demokracija po Trumpu in Janši: Tramp je svojo zmago že razglasil in ob tem pozval vrhovno sodiše, naj zaustavi štetje glasov. Še nikoli v zgodovini ni skušal predsednik ZDA Američanom odvzeti njihovega glasu na volitvah," Tudi Janša je Trumpa proglasil ...prikaži večasil za zmagovalca volizev – čeprav še niso prešteli vseh glasov. Evropa se zgraža!