Svet
27124 ogledov

Ostra bitka v ZDA: Tako kažejo trenutni podatki. Trump o kraji.

1/7
Po trenutnih podatkih sicer vodi Joe Biden, kandidat mora za zmago zbrati najmanj 270 od skupaj 538 elektorskih glasov. Trump prepričan, da je že zmagal, čeprav je treba prešteti na stotisoče glasovnic.

Danes so vse oči svetovne javnosti obrnjene v Združene države Amerike, kjer po mnenju mnogih potekajo najpomembnejše predsedniške volitve v novejši zgodovini države, ki šteje 330 milijonov prebivalcev. Letošnja tekma za Belo hišo poteka med republikancem Donaldom Trumpom in demokratom Joem Bidenom.

 | Avtor:

Čeprav glasove v nekaterih ključnih državah še vedno štejejo, po predikcijah ameriških medijev bolje kaže aktualnemu predsedniku Trumpu. 

Zapleten ameriški volilni sistem

Glede na projekcije sicer Bidenu trenutno pripada več, 238 elektorskih glasov, Trump  jih ima 213, za zmago kandidat potrebuje najmanj 270 glasov. Čeprav ankete napovedujejo, da bo Biden na nacionalni ravni dobil nekaj milijonov več glasov od Trumpa, se štejejo izidi po posameznih zveznih državah. Zmagovalec bo namreč moral prejeti večino od skupno 538 elektorskih glasov. Ti so porazdeljeni glede na velikost zvezne države in zmagovalec v eni državi pobere vse glasove elektorjev v njej.

Trump prepričan, da je že zmagal

Ameriški predsednik Donald Trump je po zaprtju volišč svoje privržence nagovoril v Beli hiši, kjer se je pojavil v krogu družine."Kar se mene tiče, smo že zmagali," je dejal in napovedal, da bodo od vrhovnega sodišča zahtevali konec preštevanja glasov. "Po zaslugi ameriškega ljudstva so danes za nas glasovali milijoni, velika skupina ljudi pa jih to poskuša razvrednotiti in tega ne bomo dovolili. Pripravljali smo se na praznovanje in zdaj je vse odpovedano," je dejal v svojem slogu.

Napovedal pritožbo na vrhovno sodišče

Trump prepričan, da ga njegov demokratski izzivalec ne bo mogel ujeti - tako naj bi bilo v Severni Karolini, Georgii, pa tudi v Pensilvaniji, Michiganu in Wisconsinu. V slednjih treh državah, ki imajo skupaj 46 elektorskih glasov, trenutno vodi Trump, a je predvsem v Michiganu in Pensilvaniji preštetih šele okoli 70 oz 65 odstotkov glasovnic. Čaka pa se še glasovnice, ki bodo prispele po pošti. A Trump je že namignil, da naj bi "njegovi nasprotniki" skušali na ta način dostaviti "še na desetine milijonov glasovnic". Nvedal je, da bo od vrhovnega sodišča zahteval ustavitev glasovanja, vendar ni navedel konkretnih razlogov za to.

Biden: "Zmagali bomo, verjemite še naprej!"

joe biden | Avtor: Profimedia Profimedia
Demokratski kandidat Joe Biden je pred tem nagovoril privržence v Delawaru. "Verjamem, da smo na poti do zmage," je dejal. Nekdanji podpredsednik ZDA je pozval k potrpežljivosti. Opozoril je, da morajo počakati, da preštejejo vsak glas. Na izide bi lahko čakali še kakšen dan, je opozoril. Biden se je v kratkem nagovoru zahvalil osebju svoje kampanje in prostovoljcem v Delawaru. "Verjemite še naprej. Zmagali bomo," je dejal.

Aktualni predsednik Donald Trump je pred tem tvitnil, da mu demokrati poskušajo ukrasti volitve. "Dobro nam gre, vendar nam poskušajo ukrasti volitve. Ne bomo jim pustili, glasovi se ne smejo oddajati po zaprtju volišč."

 

Predsedniške volitve v ZDA | Avtor: Epa Epa
Ameriške televizije so na podlagi delnih rezultatov že uvodoma razglasile Donalda Turmpa za zmagovalca zanesljivih republikanskih držav in demokrata Joa Bidna za zmagovalca zanesljivih demokratskih držav.

Volilna tekma me Trumpom in Bidnom zaenkrat še ni odločena v Arizoni in Mainu, kjer zaenkrat bolje kaže Bidnu, medtem ko Trumpu bolje kaže v Georgii, Nevadi, Michiganu, Wisconsinu, Pensilvaniji in Severni Karolini. Tudi na Aljaski, kjer so šele dobro začeli preštevati glasove, vodi Trump, medtem ko so mediji že razglasili Bidnovo zmago na Havajih.

Na koncu bodo najverjetneje odločali predvsem glasovi v Michiganu in seveda v Pensilvaniji. 

Zvezna država Pensilvanija, ki leži na vzhodu ZDA, namreč zmagovalcu prinese kar 20 elektorskih glasov, Trump je po 78 odstotkih preštetih glasovih v tej državi dobil 57-odstotno podporo. Vrhovno sodišče ZDA je sicer državi dalo na voljo tri dni časa, da prešteje vse glasovnice, oddane po pošti.

ZDA volitve 2020 | Avtor: Epa ZDA volitve 2020 Epa
Pred zabarikadirano Belo hišo v Washingtonu je kmalu po zaprtju volišč v prestolnici prišlo do prerivanja med policijo in protestniki. Slednji napovedujejo, da bodo v primeru zmage predsednika ZDA Donalda Trumpa protestirali še več tednov.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 8