Trupla kar na ulicah, med ljudmi narašča bes

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Število žrtev potresa v Turčiji še vedno narašča. Narašča tudi bes med ljudmi.
Oglej si celoten članek

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 9500 ljudi, od tega 6957 v Turčiji, v Siriji pa 2547. Število poškodovanih je v Turčiji naraslo na več kot 37.000, medtem ko so iz Sirije sporočili, da jih je tam poškodovanih več kot 4600.

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je odpotoval na prizadeta območja, kjer bo danes obiskal provinci Kahramanmaras in Hatay in ocenil tamkajšnje razmere, so sporočili iz njegovega urada, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je medtem opozoril, da se čas za tisoče poškodovanih in tistih, za katere se še vedno bojijo, da so ujeti pod ruševinami, izteka.

Bes narašča 

Trupla ljudi, ki so umrli v ponedeljkovem potresu, ki je prizadel južno Turčijo in severno Sirijo, ostajajo na ulicah, medtem ko se iskanje preživelih nadaljuje. Pomoč Turčiji pošilja približno 70 držav, a jeza v nekaterih prizadetih delih države narašča, ker pomoč ne prihaja dovolj hitro. V mestu Antakya je nekaj mrtvih več ur ležalo na pločniku, medtem ko so se reševalci in reševalna vozila borili z razsežnostjo nesreče.

Družinski člani pogrešanih so po ruševinah iskali svoje najdražje. Skupina moških je s pomočjo kladiv in drugega orodja našla trupli moškega in mladega dekleta, ki sta bila ujeta. Poklicali so reševalce, da bi jim s stroji pomagali izkopati trupla, a jim je bilo rečeno, naj se osredotočijo na žive. Moški so nadaljevali s kopanjem, dokler niso osvobodili trupel.

Več ur poslušali glasove, ki so nato utihnili

Jeza med ljudmi narašča, ker je pomoči premalo. Neka ženska je za BBC povedala, da so reševalci prišli in posneli stavbo družine njenega fanta, kjer naj bi bilo ujetih 11 ljudi, vendar se niso vrnili. Povedala je, da so več ur slišali glasove, potem pa je nastala tišina.

Severneje v Kahramanmarasu, blizu epicentra drugega potresa, pomoč zamuja, saj so gorske ceste zamašene z ljudmi, ki poskušajo oditi. Preživeli, ki zdaj živijo na ulicah, morajo iskati hrano in zažgati vse pohištvo, ki ga najdejo, da se ogrejejo. Temperature naj bi se še ta teden spustile pod ledišče.

Podobno je v pristaniškem mestu Iskenderun, kjer se brezdomci zdaj zatekajo na odprte prostore, daleč od zgradb. Neka ženska, s katero se je pogovarjal BBC, se je tja zatekla s svojimi otroki in vnuki, vključno s šestletnikom, ki ima epilepsijo. Humanitarni delavci so jim prinesli odeje in jim dali nekaj kruha, druge pomoči pa za zdaj ni bilo.

V Turčiji po uničujočem potresu sicer velja enotedensko žalovanje, Erdogan pa je v torek v desetih provincah na jugovzhodu države, ki jih je opustošil potres, razglasil trimesečne izredne razmere, da bi tako omogočili hitro reševanje in popotresno obnovo.

Potres v Turčiji Izpod ruševin rešili bivšega člana Chelseaja in Newcastla Video Pretresljivo: rodila med ruševinami, nato umrla Svet Obup v Turčiji: "Kličejo na pomoč, toda ne moremo jih rešiti!"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 23:25 8. Februar 2023.

    Bes bo odnesel Erdogana dvoličneža, ki misli, da je Sulejman Veličastni! Zatira Kurde, ovira Švedsko k pristopu v Nato in …

  • 19:45 8. Februar 2023.

    Minister za zunanje zadeve in diasporo Sirije Faisal Mikdad je dejal, da "ogromno katastrofo", ki je po potresu prizadela Sirijo, …

  • 15:52 8. Februar 2023.

    Turčija si zasluži pomoč, ko bo Erdogan sestopil z oblasti. Njegova klika izkorišča oz. Izkorišča denarno pomoč EU za lasten …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.