Svet
1258 ogledov

Obup v Turčiji: "Kličejo na pomoč, toda ne moremo jih rešiti!"

Diyarbakir Turčija potres Epa
Iskanje preživelih po katastrofalnem potresu otežujeta mraz in močan dež.

Reševalci v Turčiji in Siriji po ponedeljkovem uničujočem potresu ob nizkih temperaturah in močnem deževju med ruševinami več tisoč stavb nadaljujejo iskanje preživelih. Po zadnjih podatkih turških oblasti je umrlo več kot 4300 ljudi, najmanj 19.000 je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz osrednje Turčije so zgodaj zjutraj poročali o novem potresu z magnitudo 5,5 v bližini mesta Gölbaşı, poroča britanski BBC.

V Turčiji se je število smrtnih žrtev po zadnjih podatkih povečalo na 2921, število ranjenih pa na 15.834, je sporočila državna agencija za izredne razmere, medtem ko je v Siriji umrlo najmanj 1460 ljudi, ranjenih pa je 3400.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da bi se lahko število smrtnih žrtev še povečalo, saj so številni še vedno ujeti pod ruševinami.

Turške in sirske ekipe za odzivanje na nesreče poročajo, da je bilo v več mestih porušenih več kot 5600 stavb, vključno s številnimi večnadstropnimi stanovanjskimi bloki, v katerih so ob prvem potresu spali prebivalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rešili so jih na tisoče, mnogi še ujeti

Diyarbakir Turčija potres | Avtor: Epa Epa

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu so v Turčiji iz ruševin več tisoč stavb rešili več kot 7800 ljudi, je sporočila vlada.

V Antakyi, južno od Kahramanmaraşa, je bilo porušenih več kot 1500 zgradb. Veliko prizorov je bilo naravnost zastrašujočih. Med ruševinami so ležali mrtvi otroci, medtem ko se izpod ruševin slišijo klici na pomoč s strani tistih, ki so še vedni ujeti.

"Smo povsem uničeni. Iz ruševin se slišijo prošnje na pomoč, toda ne moremo jim pomagati. Kako naj bi jim pomagali ..." je obupane besede enega od preživelih navedel eden od lokalnih medijev.

Prihaja pomoč z vsega sveta

Turčija potres Diyarbakir | Avtor: Epa Epa

Turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) je sporočil, da je v prizadete regije že prispelo več kot 2600 reševalcev iz 65 držav. Skupaj pa je bilo dostavljenih več kot 300.000 odej in 4100 šotorov.

Kitajska je danes napovedala paket pomoči Turčiji v višini 5,49 milijona evrov za sanacijo posledic uničujočega potresa. Južna Koreja namerava Turčiji poslati reševalce in medicinsko opremo, medtem ko je Japonska svoje reševalne ekipe poslala že v ponedeljek.

Avstralski premier Anthony Albanese je danes Turčiji obljubil 6,94 milijona evrov humanitarne pomoči, novozelandski premier Chris Hipkins pa približno milijon evrov pomoči.

Tudi v Sirijo je medtem že prispela humanitarna pomoč. Na letališču v Damasku sta v jutranjih urah pristali letali s pomočjo iz Irana in Iraka, pri čemer so iraška letala prepeljala približno 70 ton hrane, medicinske opreme in odej, poroča sirska tiskovna agencija Sana.

Jugovzhod Turčije in severozahod Sirije je v ponedeljek prizadel katastrofalni potres z magnitudo 7,8. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nato je čez štiri ure območje stresel nov potres z magnitudo 7,5. Žarišče je imel prav tako na jugovzhodu Turčije, štiri kilometre jugovzhodno od mesta Ekinozu na globini deset kilometrov.

Komentarjev 7
  • Avatar Milan48
    Milan48 15:25 08.februar 2023.

    V Ukrajino gre "pomoč" v milijardah, v Turčijo pa v milijonih. Sprijen je ta svet.

  • Kmodri 21:12 07.februar 2023.

    Glede na korupcijo v Turčiji je zagotovo večina stavb zgrajena tako, da so maksimalno varčevali pri kvaliteti gradnje. Sedaj pa vijejo roke v nebo in kličejo Alaha. Alah ima Turke rad!

  • Kmodri 15:20 07.februar 2023.

    Sočustvujem s turškim narodom. Pri tej tragediji naj se turška oblast zazre vase kako ravnajo s Kurdi!

Sorodne novice